Zsolnay: bukott az IKEA-projekt

2010. november 23. kedd 07:19

Zsolnay: bukott az IKEA-projekt
Már egy ideje nem számolt az IKEA projekttel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., ezért nincs hatással a társaság működésére, hogy a beruházást a kormány törölte az Új Magyarország Fejlesztési Tervből - állítja a vállalat kisebbségi tulajdonosa, az M-B Kft. kommunikációs vezetője.

Elkán Péter az MTI-nek azt mondta: a cég már korábban elállt a projekthez szükséges pályázati forrás igénybevételétől és döntését tudatta az illetékes hatóságokkal is. A kommunikációs vezető szerint amikor az M-B megvásárolta a gyár kisebbségi részvénycsomagját és megszerezte menedzsmentjogait, Jászai Gellért tulajdonos jelezte, hogy a tömegcikkek helyett a művészeti értékekkel bíró termékek és az épületkerámiák, épületdíszek gyártását tartják szem előtt. Az IKEA projekt nem találkozott a tulajdonos elképzeléseivel.

A Magyar Közlöny egyik határozatából derült ki hétfőn (lásd korábbi hírünket jobbra a kapcsolódó írások között - a szerk.), hogy a kormány útfelújításokat és több nagy projektet, az államigazgatás elektronizálását, egészségügyi programokat és egyebek mellett az Zsolnay IKEA projektjét is törölte a fejlesztési tervből.

Mint ismert, a Zsolnay és az IKEA együttműködése 2008-ban merült fel, a két vállalat 2009-ben előszerződést kötött porcelántermékek, elsősorban étkészletek gyártására. Az akkori tervek szerint a gyár 2009 végétől 7 éven át évi 5 ezer tonna porcelánterméket állított volna elő. Ehhez 3 milliárd forintos fejlesztésre lett volna szüksége, melynek felét költségvetési és európai uniós forrásokból kívánta fedezni.

A társaság azzal számolt, hogy a jelenlegi éves mintegy 1 milliárd forintos árbevétele 2 milliárd forinttal emelkedik, és lehetősége nyílik az akkor 300 fős dolgozói létszám emelésére is.

Az MTI hétfőn kormányzati forrásból megtudta: a válságra hivatkozva az IKEA sem sürgette az együttműködést, ezért a végleges szerződéskötés és a megrendelések elmaradtak.

A jelenleg mintegy 250 embert foglalkoztató, 1,1 milliárd forint jegyzett tőkéjű Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2008-ban 1 milliárd 54 millió forintos árbevétel mellett 235,5 millió forint nyereséggel zárt. Tavaly 739,5 millió forint árbevételt és 149,5 millió forint veszteséget könyvelhetett el.



Forrás: MTI - Fotó: Dittrich Éva