Zsolnay: zöld mezős beruházás az ipari parkban?

2008. szeptember 16. kedd 23:11

Ugyan még feltételes módban lehet csak fogalmazni, de az ÚJ DN információi szerint akár valósággá is válhat a városházi vezetés által év elején kirúgott Kovács Gyula ex-vezérigazgató által megkezdett folyamat: nagy volumenű IKEA-megrendelést kaphat a Zsolnay Porcelánmanukfaktúra Zrt. s akár új gyáregység is létesülhet az ipari parkban.

A Dunántúli Napló weboldalán megjelent cikk szerint az ipari parkban építene új gyárat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. az Ikea megrendelésének kielégítésére. A többmilliárdos beruházást a Zrt. minden bizonnyal óriáshitelből valósítaná meg, de kiemelt projektként állami támogatásban is részesülhet.

Péterné Marosy Katalin, az új vezérigazgató nyilatkozata szerint a cég hét évre szóló szerződési ajánlatot kapott a svéd áruházhálózattól, porcelán étkészletcsaládok gyártására.

A cégvezető a napokban vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogató nyilatkozatát. Ennek birtokában kormányjóváhagyás esetén a Zsolnay legkésőbb jővő év elején el kellene, hogy kezdje a fejlesztést, 2009 szeptemberében ugyanis már termelnie kellene az Ikea számára.

- Terveink szerint az új gyárcsarnok zöldmezős beruházásban épül a pécsi ipari parkban - mondta a megyei lapnak a vezérigazgató.

A Zsolnay jelenlegi termelése évi 200-300 tonnányi porcelántermék, ezzel szemben a multicég megbízása esztendőnként 5000 tonnányi produkcióra szólna. Ez egyben azt is jelentené, hogy a megrendelés teljesítésével a cég az elkövetkező esztendőkben megháromszorozhatná a jelenlegi, éves szinten 1,1 milliárd forint körüli árbevételét.