Zsolnay-IKEA: lesz-e belőle valami?

2009. augusztus 06. csütörtök 19:41

Zsolnay-IKEA: lesz-e belőle valami?
Februárban járt le az a szándéknyilatkozat, amelyet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a svéd IKEA szignózott a tervezett pécsi fejlesztéssel kapcsolatban (az előzményeket lásd kapcsolódó írásaink között jobbra - a szerk.). A megvalósításról szóló konkrét szerződést viszont mindeddig nem írták alá - miközben a Pécsi Ipari Park elnyert egy 570 milliós támogatást, amelyet az új Zsolnay-üzem kialakításához pályázott meg. A dotáció kifizetésének végső határideje hamarosan lejár.

Több mint egy esztendeje hozták nyilvánosságra, hogy a Zsolnay-gyár a svéd multicéggel arról tárgyal, hogy - zöldmezős beruházás keretében - az ipari parkban új gyárat létesítsen, ahol az IKEA megrendelésére készítene porcelánokat.

A fejlesztés érdekében a Pécsi Ipari Park Zrt. (PIP) pályázatot adott be PIP-Zsolnay-IKEA projekt címen, amely egy 6000 négyzetméteres csarnok felépítésről, s 170 fő foglalkoztatásáról szólt - sikerrel jártak, így 570 millió vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

A támogatási szerződést azonban már három hónapja alá kellett volna írni, de mivel nem volt meg a még Tasnádi Péter polgármestersége idején bejelentett IKEA-megrendelés, halasztást kértek. Brányi Endre, a PIP vezérigazgatója szerint a támogatás felett rendelkező hatósággal tárgyalásokat folytattak arról, hogy a pályázatban foglalt feltételek szerint, de más cégek letelepedése esetén is felhasználhassák a pénzt - kérvényüket elfogadták.

Brányi most közölte: hónapok óta keresnek beruházókat, de mert hazai és nemzetközi próbálkozásaik sem jártak sikerrel, újra a támogatási szerződés aláírásának halasztását kell kérelmezniük. Az újabb, végső határidő ugyan csak október elején jár le, de egy hónapon belül mindenképpen partnert kellene találniuk, hiszen idő kell az aláíráshoz szükséges engedélyeztetési eljárások lefolytatására is.

Az önkormányzati bizottság elnöke, Tóth Bertalan (MSZP) volt alpolgármester elmondása szerint 2009. február 28-ig érvényben volt egy kötelezettségvállalásról szóló megállapodás az IKEA és a Zsolnay között, majd miután eltelt február, a PIP, a Pécs Holding Zrt., valamint a gyár vezérigazgatójával sorra vették a lehetőségeket, s  kezdeményezték a svéd multival történő tárgyalások folytatását. Tóth szerint viszont a külföldi partnertől nem kaptak időpontot - úgy véli, a világválság jelentős mértékben befolyásolta a korábbi IKEA-terveket is.

A gyár vezérigazgatója, Péterné Marosy Katalin lapunknak szűkszavúan csak annyit mondott, hogy ők "továbbra is folyamatosan tárgyalnak a svéd partnerekkel, s üdvözlendőnek tartja az önkormányzat azon szándékát, hogy megoldást találjon a támogatás felhasználásával kapcsolatban".

B. M.