Baljós árnyak: már ezen a héten elkezdődhet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása

2016. május 30. hétfő 17:49

Frissítve: 2016. május 30. hétfő 21:20

Baljós árnyak: már ezen a héten elkezdődhet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása

FRISSÍTVE! Információinkat a Magyar Távirati Irodának nyilatkozva megerősítette dr. Szabó Iván, az önkormányzat jogi képviselője - a cég többségi tulajdonosa lejárató kampányról beszél, ugyanakkor nem cáfolta, hogy a NAV zárolta a cég raktárait. A Pécsi Újság.hu értesülései szerint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra hétfőn tartott közgyűlésén kiderült, hogy a társaság tavalyi mérlege ötvennégymillió forintos hiányt mutat, valamint az is, hogy még ezen a héten elkezdődhet a zrt. felszámolása egy felmondott bankhitel miatt.

Közgyűlést tartottak hétfőn a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél., ahol több, a társaság jövőjét minden bizonnyal meghatározó bejelentés is elhangzott.

Az ülésen információink szerint megtárgyalták és elfogadták a cég tavalyi üzleti évéről szóló beszámolót, a mérleg mintegy ötvennégymillió forintos hiányt mutat.

Úgy tudjuk, az ülésen világossá vált az is, hogy feltehetően még ezen a héten megkezdődhet a zrt. felszámolása azt követően, hogy egy pénzintézet május 18-án felmondta a cég hitelszerződését. Egy több mint négyszázmillió forintos tartozásról van szó, amelyet legkésőbb tizennégy napon belül lehetne kiegyenlíteni anélkül, hogy elindulna a felszámolás.

A határidő hamarosan, csütörtökön lejár, s információink szerint nincs esély arra, hogy addig rendezzék a tartozást.

Hírportálunk értesülései szerint az adóhatóság hétfőn zárolta a cég raktárait, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a kiszállítás és az értékesítés is szünetelni fog.

FRISSÍTVE:  

Mérlegelfogadó közgyűlést tartott hétfőn a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., amelyen kiderült, hogy a vállalat 54 millió forintos veszteséggel zárta tavalyi évét - közölték a taggyűlés résztvevői az MTI-vel.

Mattyasovszky-Zsolnay Viktor, a gyáralapító iparos Zsolnay Vilmos egyenesági leszármazottja, a társaság kisrészvényese arról számolt be, hogy a porcelánmanufaktúra a 2014-es évihez képest dupla akkora - 54 millió forintos - könyv szerinti veszteséggel zárta működését tavaly.

Szabó Iván ügyvéd, a 19 százalékos kisebbségi részvénycsomaggal rendelkező pécsi önkormányzat jogi képviselője az MTI érdeklődésére elmondta, a taggyűlésen szóba került, hogy a Magyar Fejlesztési Bank május 18-án felmondta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tavaly augusztusban lejárt, 413 millió forintos hitelét. Ha az adós 15 napon belül nem rendezi tartozását, a pénzintézet kezdeményezi a felszámolást. Szabó Iván és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a közgyűlésen a többségi tulajdonostól nem kaptak érdemi választ arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket tervez a cég a felszámolás elkerülése érdekében.

Mivel a taggyűlés résztvevői erre vonatkozó válságtervet nem kaptak, Szabó Iván elképzelhetőnek tartja, hogy akár a héten megindulhat a cég felszámolása.

A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre a pécsi közgyűlés, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését.

A céget hivatalos közlés szerint azért alapították, hogy fellépjenek a Zsolnay többségi tulajdonosának trükközése ellen - fogalmaz a lap, felidézve, hogy a 74,5 százalékos részesedéssel rendelkező szír Bachar Najari "vitatható értékű tőkeemelést hajtott végre", felesége cégének adta át a Zsolnay-védjegy külföldi használati jogát. Eközben pedig a cég adósága 900 millió forintra nőtt, dolgozói létszáma 220-ról 150-re csökkent.

Mattyasovszky-Zsolnay Viktor az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a közgyűlésen lemondott a vállalat felügyelő-bizottsági elnöki tisztjéről Kardos Éva, akit a porcelánmanufaktúra fő tulajdonosi köre jelölt a pozícióra.

Bachar Najari, a cég többségi tulajdonosa az MTI-nek a közgyűlés után arról beszélt, hogy a porcelánmanufaktúra tavaly szeptember óta folyamatos lejárató kampánynak van kitéve a pécsi önkormányzat részéről. Érthetetlennek és felelőtlennek nevezte "a Baranya megye egyik legnagyobb foglalkoztatója ellen intézett alaptalan és hamis információkon alapuló támadásokat, amelyek nagyon rosszat tettek a gyárnak". Jelezte, hogy "az okozott anyagi kár miatt" jogi lépéseket tervez.

Bachar Najari megerősítette, hogy a cég tavaly 54 millió forintos veszteséggel zárt, egyúttal emlékeztetett arra, hogy amikor átvette a porcelánmanufaktúrát, a cég éves vesztesége meghaladta a 300 millió forintot. A 413 millió forintos MFB-hitelről úgy fogalmazott, "azt a városvezetés időzített bombaként használja". Az MTI kérdésére elmondta, a felszámolás bekövetkezte ellen terveznek lépéseket, ennek konkrétumairól azonban egyelőre többet nem közölt, részletes tájékoztatást későbbre ígért.

Hasonlóképpen arról az információról is, miszerint hétfőn a NAV lezárta a porcelánmanufaktúra raktárait.


Máté Balázs - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)