Csaknem harminc éve varázsolja el a kicsiket és a nagyokat a MárkusZínház

2018. november 17. szombat 12:48

Csaknem harminc éve varázsolja el a kicsiket és a nagyokat a MárkusZínház

Igazi családi vállalkozás a pécsi belvárosban működő MárkusZínház. A darabokat általában Pilári Gábor és felesége, Vajda Zsuzsanna párban adja elő, de több alkalommal a két kisebb gyerekük - Lili és Áron - is szerepet kap színészként vagy muzsikusként. A belvárosi Márkus Színbe látogatókat pogácsával vendégelik meg, érdeklődéssel fogadják, hiszen „szeretettel kell körülvenni a betérőt".

Kulturális fészekként működik a Perczel Miklós utcában a Márkus Szín. Az egykori pékségből átalakított kis színházban kedves fogadtatást tapasztalhatnak, és persze remek bábelőadásokat láthatnak a vendégek.

- A gyermekeknek és a családoknak játszunk. Hitvallásunk is, hogy a család együtt élje meg a színház örömét. Népmeséket, illetve a magyar klasszikusokból adaptált műveket viszünk színpadra. Jönnek hozzánk óvodás, iskolás csoportok, de nagy örömünkre már felnevelkedett egy visszajáró törzsközönség is az évtizedek alatt - fogalmazott Pilári Gábor, aki csaknem harminc évvel ezelőtt alakította meg a MárkusZínházat feleségével, Vajda Zsuzsannával.

Gyermekükről nevezték el

A családi bábszínház a Pilári-házaspár egyik gyereke, Márk - aki ma már harminchárom éves - után kapta a MárkusZínház nevet. Az előadások mindegyikében használnak bábokat az élőjáték mellett: például a marionett, a kesztyűs, illetve a hátulról mozgatott figurák használata mellett az árnyjáték is gyakori. Az előadások között található olyan - a Rejtő-féle Grand Hotel -, amely felnőtteknek szóló színdarab.

A házaspár 1987-ig a Bóbita Bábszínházban dolgozott - ekkor gondolták úgy, hogy eljött az „útkeresés ideje".

- Nagyon sokat kaptunk mesterünktől, Kós Lajostól, akivel haláláig szoros kapcsolatban maradtunk. Talán az ötlet is tőle származott, hogy alapítsunk saját színházat. Mindenesetre az irodáját díszítő külföldi bábfesztiválok plakátjai motiválóan hatottak ránk. Döntöttünk, és elindultunk más országok bábos kultúráját is megismerni - emlékezett vissza.

A MárkusZínház immár csaknem harminc éve működik. Ez idő alatt bejárták gyakorlatilag a fél világot. Felléptek már többek közt Erdélyben, Felvidéken, Kanadában, Dél-Koreában, sőt még Indiában és Kínában is. Magyarországnak pedig lényegében már nincs olyan szeglete, ahol nem szerepeltek még.

Persze, egy világjáró társulatnak is kell egy otthon. Ezt a szerepet tölti be a Perczel Miklós utcai Márkus Szín.

- Úgy alakítottuk át a Kaminek család egykori pékségét, hogy aki bejön hozzánk - akár kicsi gyermek, akár felnőtt, netán külföldi turista - hazavihető élményt találjon magának.

Megvendégeljük egy pogácsával, pereccel, egy korty szekszárdi rozéval. Ha jól érzi magát, mesélünk is neki, és az ő történetét is szívesen meghallgatjuk. Nincs ebben ördöngösség, csak szeretettel kell körülvenni a betérőt - emelte ki a lényeget Pilári Gábor.


Képünkön Pilári Gábor látható az egyik bábszereplővel.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva