Fordulat a Zsolnay-gyár ügyében: új céget alapít a pécsi önkormányzat, jön a Ledina Kerámia Kft.

2016. május 26. csütörtök 12:39

Fordulat a Zsolnay-gyár ügyében: új céget alapít a pécsi önkormányzat, jön a Ledina Kerámia Kft.

FRISSÍTVE: megszavazta a közgyűlés a cégalapítást. Úgy tűnik, 19-re lapot húz a pécsi önkormányzat: a csütörtöki közgyűlésen egy új cég, a Ledina Kerámia Kft. megalapításáról is dönthetnek. A társaság létrehozásáról zárt ülésen tárgyalnak, így egyelőre pontosan nem tudni, mivel foglalkozik majd a vállalkozás, de aligha kétséges, hogy egyfajta menekülési útvonalnak szánják a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ből.  

Amint az ismert, a Zsolnay Zrt.-ben kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat gyakorlatilag hadban áll a cég többségi tulajdonosával, s egyes hírek szerint az sem kizárt, hogy rövidesen felszámolási eljárás indul az állítólag komoly adósságot felhalmozott céggel szemben.

A tulajdonosok közötti vitában váratlan fordulatként értékelhető, hogy az ezekben az órákban is zajló pécsi közgyűlés napirendjére vett egy új előterjesztést, a Ledina Kerámia Kft. megalapításáról szólót. A cég létrehozásáról zárt ülésen vitáznak és döntenek majd, ezért még pontosan nem tudni, mivel foglalkozik majd a társaság.

Információink szerint azonban azért tartja szükségesnek a városvezetés a kft. létrehozását, hogy a Zsolnay Zrt. felszámolása esetén a teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő Ledina vihesse tovább a porcelángyártást.

Frissítve: a közgyűlés megszavazta a cég megalapítását. Girán János, Pécs alpolgármestere a zárt ülésen hozott döntésekről tájékoztatva elmondta, tudomásul vették Barna Béla lemondását a Pécs Holding éléről. 

Hivatalossá vált az is, hogy közös megegyezéssel távozik Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója, a vezetői teendőket egyelőre Borbás Károly látja el.   

Képünk illusztráció.

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)