Készülhet a Szeged és Pécs közötti vasút fejlesztési terve - Mohács is képben lehet

2019. június 10. hétfő 10:22

Készülhet a Szeged és Pécs közötti vasút fejlesztési terve - Mohács is képben lehet

Százhetven millió forintot hagyott jóvá a kormány a Déli vasút fejlesztési tervének elkészítésére, ami a keleti országrésszel kötné össze a Délvidéket és Pécset. Az erről szóló kormányhatározat a Szabadka és Pécs közötti szakasz részeként nem említi Baját, így továbbra is van esély arra, hogy - Hargitai János kereszténydemokrata képviselő javaslatát megvalósítva - a Mohácsnál építendő hídon keljenek át a vonatok a Duna felett.  

 

 

Márciusban terjesztette elő Lázár János miniszteri biztos a Déli vasútvonal tervét, ami a keleti országrésszel kötné össze a Délvidéket és Pécset, megteremtve ezzel a közvetlen vasúti összeköttetést Nagyvárad, Debrecen, Szeged, Szabadka, Baja és Pécs között.

Lázár János a Orbán Viktor kormányfővel való találkozóját követően azt közölte, a javaslat a kormány elé kerül, s a mintegy hatszáz kilométer hosszú, 800 milliárd forintba kerülő terv 8-10 év alatt megvalósítható.

Hargitai János, a mohácsi választókerület kereszténydemokrata képviselője Lázár János tervét kommentálva azt mondta, a vasútvonalnak Mohácsot is érintenie kell, azaz a városnál építendő Duna-híd egyben vasúti híd is legyen.

Lapunknak akkor nyilatkozva kifejtette, gyakorlatig egy olyan vonalhálózat építéséről van szó, ami Trianon előtt is létezett, ennek a mai viszonyok szerinti visszaépítése sokat javítana a déli országrész versenyképességén.

Hozzátette, Mohácson, a határkikötő mellett közforgalmú kikötő és dunai híd építésének előkészületei folyamatban vannak, éppen ezért megfontolásra ajánlja a tervezett vasútnak a mohácsi hídon történő vezetésének vizsgálatát is.

Úgy vélte, ez jobban szolgálná az érdekeinket, a hármas határ (magyar-horvát-szerb) magyar oldalának erősítésével. A Bácsalmás - Mohács - Villány - Pécs útvonal Eszék irányába is nagyobb gazdaságfejlesztési lehetőségeket nyitna meg.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány 170 millió forintot hagyott jóvá a Déli vasút fejlesztési tervének elkészítésére, vagyis az elképzelés megvalósítása továbbra is napirenden van.

Mohács, Pécs és a megye szempontjából lényeges továbbá, hogy a kormányhatározat a Szabadka és Pécs közötti szakasz részeként nem említi Baját, ami azt jelenti, van esély rá, hogy a sínek a Mohácsnál létesítendő Duna-hídon vezessenek át Baranyába, de azt mindenképpen, hogy a kérdés egyelőre nem dőlt el, tehát van miért szurkolnunk.

M. B. - Fotó: Pixabay