Keresztény nevelési konferenciát tartottak a pedagógusoknak

2017. november 22. szerda 12:30

Keresztény nevelési konferenciát tartottak a pedagógusoknak

2017. november 17-én a Pécsi Egyházmegye továbbképzést szervezett a köznevelési intézményeiben dolgozó pedagógusoknak. A képzés fókuszában a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való felkészülés állt. 

A résztvevő mintegy négyszáz pedagógus a szentségi nevelés fontosságáról hallott előadást Porpáczy Attila görcsönyi plébánostól, aki kiemelte: „a mindennapi szolgálat forrása a hétköznapi eucharisztikus lét". Fábry Kornél, a NEK főtitkára szerint „az eucharisztia a közös utunk".

Ismertette a kongresszusok eddigi történetét, amivel rámutatott, a 2020-as budapesti esemény jelentős szerepet tölt be a világegyházban. Ravasz Csaba, aki egyházmegyénkben a kongresszus előkészítéséért felel, az imádságnak a tanítható és tanítandó elemét mutatta be, egyértelmű és könnyen alkalmazható, gyakorlatias szemlélettel. Versegi Beáta Mária nővér CB előadásában közel hozta a hallgatókhoz a keresztény antropológia vonatkozásában megélt és a szentségimádással kapcsolatos tapasztalatait, valamint kitért a gyermekadoráció jelentőségére is. „A spirituális képesség arra való, hogy másokhoz kapcsolódjunk, hálásnak lenni, jelen lenni." - mondta a nővér.

Udvardy György pécsi megyéspüspök a közoktatási stratégiáról szólva kiemelte, az minden elemében szorosan kapcsolódik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz. „Fontos, hogy az intézményeinkben legyen helye a kápolnának, annak a helynek, ahol az Eucharisztia jelen lehet." - zárta gondolatmenetét a főpásztor.

Forrás: PEM