Azt ígérik, hogy minden eddiginél fényesebb és színesebb lesz az idei pécsi advent

2017. november 22. szerda 17:28

Azt ígérik, hogy minden eddiginél fényesebb és színesebb lesz az idei pécsi advent

Pécs belvárosa újra megtelik ünnepi varázslattal, a VII. Adventi Kézműves és Mesevásár december 1-24. között várja a látogatókat a pécsi Széchenyi téren és az Irgalmasok útja felső részén. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK), a Pécsi Egyházmegye és a Rotary Klub Pécs együttműködése nyomán csaknem 150 programból válogathatnak az érdeklődők. Idén kiemelten nagy szerep jut a fénynek: látványos épületvetítések színesítik a rendezvényt. 

A december 1-jei megnyitón a népzenei felvezetés után 17 órakor köszöntőt mond dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, majd sörcsapolás és a Sopianae Rézfúvós Együttes műsora várja a látogatókat.

Az adventi műsorfolyamban szerepelnek koncertek, kreatív műhelyek, adventi hangversenyek, állatsimogató, sok mese és tánc. A gyerekek minden hétvégén részt vehetnek a Kenderkóc kézműves foglalkozás és népi játszóház programjain, amelyek változatos tematikával zajlanak a Széchenyi téren. Fellép többek között a Receficélők és a felnőtteknek is jó szórakozást ígér a Daniel Speer Brass Band Swing Karácsony című koncertje. A Hangerdő Társulat előadásában A Mikulás és a Krampusz Kalandjai című darab látható. A Mikulás december 6-án 15 és 19 óra között többször is feltűnik a Széchenyi téren és a Mikulás házban, hogy szaloncukorral ajándékozza meg a gyerekeket.

A ZsÖK hagyományteremtő szándékkal indítja el a Francia karácsonyt a Művészetek és Irodalom Házában. Ennek keretében december 16-án Jean-Cristophe Giraud ünnepi, francia ételeket főz, kézműves foglalkozást tart az Alliance Française, a Leőwey Klára Gimnázium francia diákszínjátszói bemutatják Lálah című előadásukat és francia sanzonokat énekel Nagy Nóra.

- Hagyományos adventi vásárral készültünk, és igyekszünk a gyerekeknek kedveskedni, ezért a programok jelentős része nekik szól - mondta el Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője. Hozzátette: A Zsolnay Fényfesztivál hatalmas sikerére való tekintettel télen is fényárba borítják a belvárost.

Advent első és második hétvégéjén látványos állóképes vetítés látható a Dzsámin. A ZsÖK és a Vizuál Tipp épületfestő gyerekrajz-pályázatot hirdet a Dzsámi homlokzatára; december 15-16-án a beérkezett pályaműveket vetítik ki, így minden gyermek élőben láthatja, ahogyan alkotása a rajzpapírról immár a Dzsámin elevenedik meg. December 21-én, a téli napforduló alkalmából a teljes Széchenyi tér fényfestést kap, Adventi fény-kör-panoráma cmmel.

A sokszínű programok mellett a gasztroudvar 20 kitelepülőjének ínycsiklandozó kínálatából és 42 kézműves portékáiból szemezgethetnek a látogatók.

Fontos, hogy a pécsiek ne hagyják otthon a Tüke Kártyájukat! A Tüke Kártya tulajdonosok ugyanis az adventi vásár ideje alatt minden étel, ital, ajándéktárgy vásárlásakor 10 százalékos kedvezményt kapnak az árusoktól!

Képünk archív felvétel, a tavalyi adventen készült.

Forrás: ZSÖK - Fotó: Dittrich Éva (archív)