Agresszív: térkővel akart kinyírni egy idegent

2017. november 15. szerda 13:04

Agresszív: térkővel akart kinyírni egy idegent

A Pécsi Járásbíróság kedden kihirdetett ítéletével egy pécsi férfit súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és rongálás bűntette miatt 9 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. 

A vádlott érzelmileg, indulatilag labilis személyiségzavarban szenved, korábban drogok okozta pszichotikus tünetekkel is kezelték.

2015-ben a vádlott, Pécsett, a Budai Vámnál lévő autóbusz-végállomáson ismeretlen okból nekitámadt egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személynek, akit több alkalommal megütött. Ennek következtében mindketten a földre estek.

Ekkor lépett ki a forgalmi irodából egy férfi, aki a dulakodókhoz sietett, őket szétválasztotta, azonban a vádlott felállva a Komlói út irányába elszaladt, és a forgalmi irodához futott, ott felvette a földről az ajtót kitámasztó térkövet, és támadólag megindult a férfi felé, miközben azt kiabálta, hogy „megdöglesz, kinyírlak".

Ezt látva a vádlott mellett álló sértett, elkapta a vádlott kezét, őt elgáncsolta, a földre vitte, és próbálta őt ártalmatlanná tenni. Eközben azonban a vádlott a kővel több alkalommal megütötte a sértett fejét. Ekkor hozzájuk lépett a férfi, a vádlott kezéből kivette a követ, a földre nyomta, és így tartotta a rendőrség kiérkezéséig, mivel ellenáll és továbbra is agresszívan viselkedett.

A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a sérülés helyére és az elkövetés eszközére figyelemmel reális esélye volt a keletkezettnél súlyosabb sérülés kialakulásának.

A vádlott 2015. szeptember 16-án késő este megjelent a nagyapjának és  édesanyjának a házánál, ahol ekkor a vádlott nagyapja és édesanyja tartózkodtak.
Az agresszív férfi a ház előtt összefüggéstelenül kiabálni kezdett, ezért nagyapja a házba nem engedte be, és értesítette a rendőrséget. A vádlott ezt látva elszaladt, majd később visszament, és egy kannából benzint locsolt a házra, aztán meggyújtotta.

A tüzet röviddel ezután észlelte a házból kilépve a vádlott édesanyja, aki megkezdte a tűz oltását, majd értesítették a tűzoltókat. A tűzeset során a gázvezetékek, illetve a fal szigetelésének egy része égett meg, ezáltal a lakóházban 652.214,-Ft kár keletkezett.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn. Az ítélet még nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék