A banki hitelkeret helyett veszi igénybe Pécs a kormánytól kamatmentesen érkező hárommilliárdot

2018. február 04. vasárnap 10:07

A banki hitelkeret helyett veszi igénybe Pécs a kormánytól kamatmentesen érkező hárommilliárdot

Amint arról beszámoltunk, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány segítséget nyújt Pécsnek, a város számára hárommilliárd forintot csoportosítva át a helyi önkormányzatok támogatására szánt keretből. Információink szerint az év végéig kamatmentesen visszatérítendő összeg a korábbi banki hitelkeret helyett használja a város. 

 

A kormány és a város tavaly év végén kötött megállapodásának megfelelően továbbra is segítséget nyújt Pécsnek az állam. A korábban biztosított összesen kilenc és félmilliárd, 2020-ig visszatérítendő támogatás mellett a most közzé tett kormányhatározat alapján hárommilliárd forint, szintén kamatmentesen visszafizetendő, azonnal folyósítandó támogatást kap az önkormányzat.

Lapunk információ szerint a döntésre azért volt szükség, mert már nem az OTP, hanem a Magyar Államkincstár (MÁK) az önkormányzat számlavezetője. A pénzintézeteknél bevett gyakorlat a folyószámla-hitelkeret biztosítása, a MÁK-nál azonban ilyen nincs, vagyis Pécsnek idén értelemszerűen nincs hagyományos folyószámla-hitelkerete.

Úgy tudjuk, ezért volt szükség a korábbi keretnek megfelelő hárommilliárd forintra, amit most az államtól vehet igénybe a város.

Ezzel az önkormányzat egyszersmind megszabadul attól a szorító kényszertől, hogy pénzintézetekkel kössön esetleg rossz feltételekkel, piaci kamatozással megállapodást.

Egyébként az önkormányzatok szinte mindegyike igénybe vesz hitelkeretet, aminek a felhasznált részét az esztendők végén vissza is töltik. A megoldásra azért van szükség, mert a helyhatóságoknak csak jellemzően évente kétszer vannak bevételeik, kiadásaik ellenben napról napra.

Utóbbiakat fedezik az áthidaló hitelkeretből, amit tehát idén nem valamelyik pénzintézettől, hanem jóval kedvezőbb feltételekkel az államtól vehet igénybe Pécs.

M. B.