A Zsolnay aranykora a Sikorski-házban

2010. augusztus 26. csütörtök 14:55

Szeptember 1-jétől láthatja a nagyközönség Pécsett Gyugyi László, Amerikában élő műgyűjtő Zsolnay porcelánokból álló gyűjteményét, melynek a Zsolnay Kulturális Negyedben található Sikorski-ház ad otthont. A Zsolnay Aranykora című kiállítás olyan egyedi darabokat tartalmaz, amelyek a gyár egyik legsikeresebb korszakában születtek. Pécs önkormányzata a közeljövőben meg kívánja megvásárolni a felbecsülhetetlen értékkel bíró műtárgyegyüttest.

Gyugyi László műgyűjtő több mint 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye óriási jelentőséggel bír. Darabjai a gyár 40 évét átölelő (1870-1910) időszakának termékei. A historizmus korszaka alatt keletkezett tárgyakra a természet motívumai mellett a régészeti és néprajzi gyűjtőmunka „sajátos és nemzeti" forrásai jellemzőek. A Zsolnay kisasszonyok, Teréz és Júlia részfeladata volt az ornamensek gyűjtése. A gyűjtemény különlegessége, hogy mindkettőjüktől saját festésű, szignált, datált korai tárgyat is láthatunk a kiállításon. A korszak egyik legmeghatározóbb, a „nyugati orientációt" képviselő tervezője Klein Ármin volt, aki egy személyben festő, szobrász, forma- és dekortervezőként is dolgozott.

Magyarország fennállásának ezredik évfordulójára új máztechnikát fejlesztett ki Zsolnay Vilmos, amelyet az ünnep tiszteletére „millenniumi technikának" nevezett el. A későbbiekben eozin néven csodált, színváltó, színjátszó mázféleségekkel jelent meg, melyeken nemesfémek és drágakövek színe csillog. Ez a technika tette a gyárat világhírűvé, amely egybeforrt Zsolnay Vilmos nevével. Ehhez a periódushoz tartoznak az indiai, japán és kínai mintázatú műtárgyak is, amelyet a magyarság ázsiai eredetének kutatása motivált.

Az alapító halála után fia, Miklós vette át a gyárat, s ő hívta Pécsre Rippl-Rónai Józsefet, Apáti Abt Sándort és a fiatal szecessziós gárda további tagjait.

A tárlatnak otthont adó Sikorski-ház elsőként került átadásra a Zsolnay Kulturális Negyed beruházásai közül, hogy mielőbb a nagyközönség előtt is láthatóvá válhasson a különleges kiállítás. A negyedben azonban az építkezések tovább folynak, így – türelmet kérve a nagyközönségtől – a szervezők következő látogatási rendet alakították ki:

A Gyugyi-gyűjtemény látogatása a beruházások befejezéséig bejelentkezés alapján történik. A bejelentkezést hétfőtől péntekig, 8-tól 16 óráig, a következő telefonszámon és kontakszemélyen vagy e-mailen keresztül lehetséges:

Tóth Viktória: 30/5623760
E-mail: [email protected]
Látogatási rend: csütörtök-vasárnap 10.00, 14.00, 16.00 óra, vagy előzetes bejelentkezés alapján. A gyülekező helyszíne: Zsolnay úti déli bejárat.
Belépőjegyek ára 2010 decemberéig: felnőtt 1000 Ft; diák/nyugdíjas 500 Ft; Tüke kártyával 800/400 Ft.
A jegykiadás a helyszínen történik.

„Értékmentőknek” a befizetést igazoló szelvény felmutatásával a kiállítás ingyenes, de bejelentkezés szükséges. A mai napig több mint ezer „értékmentő" támogatta a Gyugyi-gyűjteményt.

EQM – Pécs2010