A város felrúgja a Mercedes-szerződést

2008. február 17. vasárnap 22:48

A város felrúgja a Mercedes-szerződést
A városi tulajdonban lévő Pécsi Közlekedési Zrt. 2003-ban kötött szindikátusi szerződést a Mercedes-szel, amely szerint évente tizenöt autóbuszt kellene megvásárolnia a német autógyártól. A Zrt. azonban tavaly nem teljesítette vállalását, s az idei és a következő évben sem vásárolnak új buszokat. Mindezzel szerződést szeg a pécsi önkormányzati vezetés, mely a háttérből mozgatja a szálakat.

Az új buszokat közbeszerzési eljárás keretében vásárolta volna meg a Pécsi Közlekedési Zrt., a kihirdetett ajánlattételi felhívásra két pályázó is jelentkezett, de a közbeszerzési értesítő tanúsága szerint mégsem kötöttek szerződést egyikükkel sem.

Annak ellenére történt ez így, hogy a város szeptemberben még arról határozott, hogy a Pécsi Közlekedési Zrt.-nek öt szóló, és öt csuklós busz megvásárlására 2008-ban 325 millió forintot, 2009-ben pedig 425 milliót biztosít. A pénzt azonban nem kapja meg a társaság, a kért összegeket kihúzták a költségvetés rubrikáiból, a korábbi önkormányzati határozatot pedig visszavonják. 

Tóth Bertalan alpolgármester munkatársunknak azt mondta, bár az induló büdzsében a buszvásárlásra nem lesz forrás, a későbbiekben azért megvizsgálják a vétel lehetőségét. Magyarázatként hozzátette: „Megnézzük, mennyi mozgásterünk marad az idei költségvetésben, azaz hogyan alakulnak majd az ingatlanértékesítések, milyen eredményt hoz a takarékossági program, s mindezektől függően döntünk a beszerzésről".

Mindehhez azonban módosítani kellene a céggel megkötött, érvényben lévő korábbi szindikátusi szerződés buszbeszerzésekről szóló passzusát is.

Arra a kérdésünkre, hogy egyeztettek-e már erről a partnercéggel, illetve változtattak-e már a megállapodáson, az alpolgármester úgy válaszolt: eddig nem ültek tárgyalóasztalhoz. Ennek ellenére úgy véli, mindez nem okoz majd problémát, ugyanakkor a szerződés szerinti évi tizenöt autóbusz megvásárlásának ma már nincs realitása.

Szerettük volna a márkakereskedő osztrák céget is megkérdezni a kialakult helyzetről, de ők egyelőre nem kívántak nyilatkozni, mondván még zajlanak a tárgyalások PK Zrt.-vel.
Később viszont, ha a felek között megszületik a megállapodás, ígérték, rendelkezésünkre állnak.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva