Vége a szüretnek, kiemelkedően jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők
2017. november 07. kedd 17:22

Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó - tájékoztatta a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-t.
Nagy Gergely elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörösborait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget.
Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére - tette hozzá.
A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is. Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről - ismertette a hegyközségi titkár.
A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni.
Az arra vonatkozó pontos adatok december közepétől lesznek elérhetőek - jegyezte meg.
A szakember kitért arra is, hogy az ültetvényeken a szüret után kezdődnek az őszi talajmunkák és a nagyobb borászatok már november végétől, december elejétől metszik a szőlőt.
MTI - Fotó: Pixabay
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Hazai pályán küzd a PTE ÁOK vízilabda...
- A pécsi börtönnél is működik az...
- Szerdán már ismét nagyon befűtenek,...
- Pontyokból érkezett utánpótlás két...
- Vasváry leszármazottjaként mutatta be...
- Szeptembertől ismét emelkedik a...
- Rendkívüli bejelentés: több mint...
- Rengeteg pénzt fizetett vissza a MÁV...
- A helyzet fokozódik: 38 fokos hőség...
- Négy évtizede csaknem eltűntek, mára...