Ünnepeltek a belvárdgyulai római katolikus hívek

2017. december 12. kedd 11:30

Ünnepeltek a belvárdgyulai római katolikus hívek

December 10-én a belvárdgyulai római katolikus hívek templomuk felszentelésének tizedik évfordulóját ünnepelték.  

A Baranya megyei Belvárdgyulán 1854-ben templom épült a Rózsafüzér Királynője tiszteletére. Mintegy százötven évvel később, 2006. május 22-én a templom tornya alatt beomlott a boltozat, majd a torony ráomlott a templomhajóra és az épület túlnyomó többsége rommá vált. Személyi sérülés nem történt, de a megmaradt falakat is teljes egészében le kellett bontani. A Pécsi Egyházmegye, a település vezetői és az ott élők közös akaratából hat hónappal később alapkövet raktak le, amelyet Szent II. János Pál áldott meg, az év végén pedig Mayer Mihály akkori megyéspüspök felszentelte az új templomot.

A településen a lelkipásztori szolgálatot Horváth Sándor olaszi plébános látja el, aki az ünnephez kapcsolódóan elmondta, szép példáját láthatjuk annak, hogyan fogott össze a település maroknyi katolikus közössége a nehézségek idején.

A december 10-i hálaadó szentmise prédikációjában Udvardy György megyéspüspök arra buzdította a híveket, hogy a nehézségek, a váratlan események, a küzdelmek közepette továbbra is összefogással tartsák életben a reményt egymásban. A főpásztor homíliájában arra is kitért, hogy mindehhez honnan meríthet erőt a közösség.

„Ne adjuk fel, hogy akarunk ünnepelni vasárnap. Az a közösség, amely feladja a vasárnap ünneplését, lemond a jövőjéről. Lemond a hitátadásról, arról, hogy a gyermekeknek legyen tapasztalata a vasárnap méltóságáról, lemond arról, hogy ünnep legyen az életében. Ne adjuk fel erőforrásainkat: a templomot, a szentségeket, Isten igéjének a hallgatását, a vasárnap megünneplését együtt."

Forrás: Pécsi Egyházmegye