Több baleset is történt Baranyában a hó miatt, nem jött össze a takarítás az M6-oson

2018. január 15. hétfő 10:42

Több baleset is történt Baranyában a hó miatt, nem jött össze a takarítás az M6-oson

Ma hajnali kettőkor az összes jármű megkezdte Pécs kijelölt útjainak hó- és síkosság-mentesítését, amely elsősorban a főbb közlekedési főutakat, a közösségi közlekedést érintő vonalakat és a forgalmasabb gyalogutakat, tereket érinti. Több baleset is történt a csúszós utak miatt Baranyában. Többek között az M6-os autópályán, ahol az arra járó autósok arról számoltak be, hogy finoman szólva sem sikerült megtisztítani a sztrádát az ezért felelős Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt-nek. 

 

Hétfőn a hajnalban kezdődött, s még délelőtt is tartó kisebb havazás miatt  több baleset is történt Baranyában. Pécsett, Kisdeindol környékén egy autó állt keresztbe egy szűk utcában, szerencsére nem történt személyi sérülés.

Az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalán, a megyehatár közelében megcsúszott egy autó, s a szalagkorlátnak ütközött. Komolyabb sérülés szerencsére ennél a balesetnél sem történt, az egyik sávot azonban a helyszínelés idejére lezárták.

Lapunknak több, a sztrádán közlekedő autós is panaszkodott arról, hogy szerintük nem volt kellően hatékony a síkosságmentesítés és a hó eltakarítása. Elmondásuk szerint még délelőtt is a külső sávok latyakosak, a belsők pedig havasak voltak - ez különösen annak ismeretében furcsa, hogy az előrejelzések ismeretében számítani lehetett a havazásra.

Ugyancsak elmondták azt is, hogy a sztráda tolnai szakaszán az útviszonyok már sokkal jobbak voltak.

A Országos Közutak Kezelési Szabályzatnak megfelelően egyébként az észleléstől számítva fél órán belül meg kell kezdeni a sztrádákon a síkosság elleni védekezést, amit átlagos téli időjárás mellett 2 - 4 óra alatt kell befejezni. 

Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a sztráda fenntartóját, a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt-t, amint megérkeznek a válaszaik, frissítjük írásunkat.

A különféle utakon a hóeltakarítási munkákat nem egyszerre, hanem a már említett szabályzatnak megfelelően először az autópályákon, autóutakon, majd a főutakon, utána a forgalmasabb mellékutakon, végül az alacsonyabb úthálózati szereppel rendelkező bekötőutakon végzi el a közutak kezelője.

 

A megyében összesen 1 629 km-nyi úthálózatot gondoz a közútkezelő társaság.


Pécsett a BIOKOM Nonprofit Kft. és az alvállalkozói hétfő éjjel 2 óra óta megállás nélkül, 3 műszakban 8 darab gépjárművel végzik a hó- és síkosság-mentesítési feladatokat. A munkák irányításában és a gépek működtetésében 38 fő vesz részt műszakonként.

Jelenleg a Társaság mintegy 70-75 munkatársa végez kézi mentesítést. Munkájukat 12 kistraktor segíti, amelyekkel a buszmegállók, gyalogátkelők és a kijelölt parki járdaszakaszok kerülnek megtisztításra.

A mai napon a készenlétben lévő csapatok mellett - munkaidőben - a saját állomány fennmaradó része (20 fő), és a koordinálásunk alatt dolgozó Startos létszám (mintegy 40 fő) is dolgozik a mentesítésben, elsősorban Belváros és Kertváros legforgalmasabb részein (Vásárcsarnok környéke, buszpályaudvarok, vasútállomás, Széchenyi tér és környéke, Tettye, Csontváry sétány, Berek sétány stb.)

A cég kökényi telephelyén rendelkezésre áll elegendő szóróanyag-készlet. A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélő kalcium-kloridod kerül „bevetésre", míg az egyéb útszakaszokon a megszokott só-kőzúzalék kombináció.

Arra kérik a pécsi lakosságot, hogy csak téli gumival keljen útra, hiszen a téli balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, illetve a látási és az útviszonynak nem megfelelő vezetési technika, illetve sebesség okozza - amelyek kellő odafigyeléssel, felkészültséggel kiküszöbölhetőek lettek volna. Fokozott óvatossággal közlekedjenek gyalogosan is, indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról.

Képünk illusztráció.


EQM - BIOKOM Nonprofit Kft.