Terjeszkedik a Pécs Bike Maffia, jövőre a családokat is bevonják az akcióba

2016. december 01. csütörtök 16:51

A Maffia csoport idei „ÜSTökösök" akciósorozata, melynek célja, hogy  „körbefőzik" a várost, és széleskörű együttműködések mentén látványos aktivizálódást és szemléletformálást érjenek el, várakozáson felüli együttműködéseket generált és számos támogatót mozgósított.

A biciklisek Pécs 12 különböző pontján, havonta egy szombati napon, a helyi civil szerveződésekkel együttműködve, adomány alapanyagokból, önkéntes segítők bevonásával alkalmanként 80-100 adag meleg ételt főztek meg, amit szintén önkéntes bicajos segítők két keréken szállítottak ki a nehéz helyzetben élő gyerekes családoknak, magányosan élő idős embereknek.

Ezeket a közösségi főzéseket több alkalommal fűszerezték közösségi programokkal (kézműves játszóház, kulturális program), és minden esetben törekedtek a családok, civil és öntevékeny csoportok, közösségek megszólítására, valamint bevonására is. Ennek hatására akcióik új típusú, széleskörű szektorközi együttműködéseket generált, melyek hosszabb távon komoly és folyamatos elköteleződéseket, valós társadalmi felelősségvállalást jelentett nemcsak a csoportnak, hanem az akcióikat támogató helyi vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is.

S hogy mit értek el? 200 adag meleg étel; közel 150 család felkeresése; körülbelül. 20 önkéntes bicajos bevonása; alkalmanként 10-15 önkéntes segítő; 31 támogató (étterem, vállalkozás) a karácsonyi ételosztáshoz; eFeF Kft. hús adományai (3 főzéshez); közel 100 lakossági adományozó (tartós élelmiszer, ajándékok); közel 30 civil szervezet, öntevékeny csoport bevonása; közel 30 fő PTE-n tanuló illetve városunkban önkénteskedő külföldi egyetemista fiatal közreműködése; közel 80 média megjelenés (online, nyomtatott, tv).

A jövő évben még szervezettebb akciókkal készül a csoport, és terveik közt szerepel egy központi mely kialakítása, így a Szabadkikötőben fognak minden hónap második szombatján főzni. A főzések alkalmával szeretnék a családokat is mozgósítani, így számukra ezeken a szombati napokon kulturális programokat is szerveznek, és lehetőséget biztosítanak az elkészült étel helyben fogyasztására is.

Az akciók lebonyolításához már előzetesen is sok segítő ígéretet kaptak, nem csak magánemberektől, hanem cégektől is, így a kézműves játszóházak lebonyolításánál számíthattak a Lafarge dolgozóinak az önkéntes segítségére, valamint több helyi előadóművész is jelezte támogató szándékát.

Reményeik szerint a családokat is mozgósító programok eredményeképpen városban erősödik az együttműködés, az összefogás, és nő az emberek, gyerekek közötti bizalom, egymás segítésének igénye, ezáltal a megkülönböztetés és a kirekesztés helyébe a tolerancia és társadalmi befogadás lép.

Az idei záró főzésük december 3-án, a PTE Közgazdaságtudományi Kar udvarán valósul meg, amire a tavalyi évhez hasonlóan Mikulás csomagokkal is készülnek. Az 50 gyereknek házilag elkészített vászonzsákocskákba való meglepetéseket (csoki, gyümölcs, kisebb plüss állatkák...) a Civil Közösségek Házába várják, hétköznapokon 9:00 - 19:00 óra között.

Forrás: Pécs Bike Maffia