Sokan jelentkeztek a buszvezetői képzésre, de továbbra is keresik a leendő sofőröket

2018. január 16. kedd 14:36

Sokan jelentkeztek a buszvezetői képzésre, de továbbra is keresik a leendő sofőröket

Csaknem száznegyvenen adták be jelentkezésüket a Tüke Busz Zrt. ingyenes autóbuszvezetői képzéseire. Közülük húsz főt választottak ki, az oktatásuk napjainkban is zajlik. Szükség is van az új munkatársakra, az országban tapasztalható munkaerőhiány ugyanis a pécsi közlekedési céget sem kerüli el.

Pályaalkalmassági, elméleti, egészségügyi és pszichológiai teszteken is meg kell felelnie annak, aki autóbuszvezetőként szeretne dolgozni. A Tüke Busz Zrt. ingyenes képzésekkel csábította a leendő sofőröket, az ajánlatra viszonylag sokan, összesen csaknem száznegyvenen jelentkeztek.

Immár évek óta az ország szinte összes buszos közlekedési vállalata azzal a problémával küzd, hogy nem találnak elegendő sofőrt. Nincs ez másként Pécsett sem. Mint megtudtuk, a városi cégnél a 2017-es autóbuszvezető átlaglétszám egészen pontosan 327 fő. Ahhoz azonban, hogy a menetrendi feladatokat maradéktalanul teljesítsék, körülbelül 355 munkatársra lenne szükség ebben a munkakörben. Az tehát, hogy a pécsi közlekedés gyakorlatilag jelentősebb késések, kimaradások nélkül működik, a túlórázásnak köszönhető.

Már nem kuriózum, ha nő ül a volánnál

A pécsi közösségi közlekedésben 2001-ben találkozhattak az utasok hölgy autóbuszvezetővel. Ez akkor még újdonság volt, mostanra azonban megszokott. A Tüke Busznál jelenleg tíz női sofőr dolgozik, a legutóbb meghirdetett képzésekre pedig összességében négyen jelentkeztek a szebbik nem tagjai közül.

A Tüke Busznál megkeresésünkre közölték, természetesen nem csak a képzésekre várják a jelentkezéseket, folyamatosan fogadják a megfelelő tudással és munkatapasztalattal rendelkező leendő kollégákat. Az aktuális állásajánlatokról a cég honlapján találnak információkat az érdeklődők.

Érdeklődésünkre a közlekedési vállalatnál elmondták, az idei esztendőben az autóbuszvezetői átlagkereset bruttó 270.460 forint, de ezen felül béren kívüli juttatásban is részesülnek a dolgozók. A cafeteria-keret 250 ezer forint egy évben, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást kapnak, valamint a sofőrök családtagjai ingyen utazhatnak a társaság járatain.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva