Repülnének, de nincs mivel: a külföldi hallgatók is Pogány felélesztésében bíznak

2012. február 05. vasárnap 18:34

Repülnének, de nincs mivel: a külföldi hallgatók is Pogány felélesztésében bíznak

Gyakorlatilag minden nap elindulhatna egy utasokkal teli ötven-hetvenfős gép a pogányi reptérről - állítja Keszkenyős Imre, a Regionális Repülés Pécs nevű civil szervezet vezetője. A légikikötő forgalmát a Pécsi Tudományegyetem külföldi hallgatói, illetve kutatói is növelhetik, ők ugyanis, egy nemrég készült felmérés szerint ,szívesen repülnének Pogányból - ha lenne rá lehetőség.

A tavalyi évben pécsi turisztikai és gazdasági szakemberek egy csoportja úgy döntött, közösen próbálják meghonosítani Pogányban a regionális (azaz a környező nagyvárosokba irányuló) repülést. A társaság nemrég több ezer ember bevonásával piackutatást végzett a pécsiek körében, az adatok pedig azt mutatják, van jövője az elképzeléseiknek.

Ennyiért mehetünk busszal, vonattal, repülővel

A felmérés szerint Pécsről a legtöbben Stuttgartba és Frankfurtba repülnének. Az említett német városokba a Mecsek lábától busszal nagyjából 25-35 ezer forintért lehet eljutni, vonattal (budapesti indulással) 23 ezerért.
Keszkenyős Imre leszögezte, a repülést nem érdemes más közlekedési eszközzel összehasonlítani.
- Ellenben ha Pogányból közvetlen járatok indulnának, azok nem lennének drágábbak a többi légitársaság jegyárainál, hiszen a transzfer díját és több más költséget is meg lehet takarítani - tette hozzá.
A légitársaságok egyébként 20 és 47 ezer forint között kínálnak repülőjegyeket Frankfurtba a budapesti repülőterekről.

- A felmérés során mintegy hatezer embert kérdeztünk meg repülős utazási szokásairól, közülük körülbelül ezerötszázan válaszoltak a kérdéseinkre - tudtuk meg Keszkenyős Imrétől. Hozátette: a Pécsett tanuló külföldi egyetemistákra külön hangsúlyt fektettek, tőlük nagyjából négyszáz kérdőív érkezett vissza.

Az eredmények szerint a városban tanuló több mint kétezer külföldi egyetemista szívesen utazna haza repülővel - azonban nem csak a diákokat, de a PTE kutatóit, orvosait is érdekli a lehetőség.

- Már tárgyaltam dr. Zeller Gyula gazdasági rektorhelyettes úrral, ő annyit mondott, az intézmény nyitott arra, hogy előmozdítsák a regionális repülés ügyét. Egyedül azonban nem tudják finanszírozni, hogy menetrendszerinti járat induljon Pécsről, ezért mindenképpen szükséges a további partnerek bevonása.

A civil csoport vezetője úgy kalkulál, Pécs-Pogányban az év háromszáz napján meg lehetne tölteni utasokkal egy ötven és hetven fő közötti repülőgépet. Évente tehát mintegy tizenöt-húszezer ember szállna fel a légi kikötőből, amely ötszörös növekedést jelentene, tavaly ugyanis háromezer-ötszázan szálltak fel, illetve le a pogányi kifutóra.

A tervek tehát készek, egyelőre azonban egyetlen légitársasággal sem született megállapodás. Ám, folyamatosak az egyeztetések.

- A közeljövőben a horvát Croatian Airlines képviselőihez utazunk, hiszen a cégtől azt a tájékoztatást kaptuk, érdekeltek egy pécsi járat beindításában. Hogy ez Zágrábbal vagy egy tengerparti várossal jelent majd összeköttetést, egyelőre nem lehet tudni.


Képünk a pogányi repülőtér irányítótornyában készült.

Palotás P.