Pécs-Pogány: kezdetként irány Németország, Anglia és Norvégia?

2011. augusztus 25. csütörtök 11:55

Pécs-Pogány: kezdetként irány Németország, Anglia és Norvégia?

Keszkenyős Imre pécsi vállalkozó szerint nyugati példák alapján Pogányban is sikeres lehet az az elképzelés, amely szerint a fapados járatok favorizálása helyett fix charterjáratok üzemeltetésével kell növelni a helyi reptér forgalmát, s ezáltal Pécs és a régió idegenforgalmát.

Pécsi vállalkozók és üzletemberek, valamint a repülés iránt elkötelezett szakemberek egy csoportja határozott stratégia mentén virágoztatnák fel a hányatott sorsú pogányi repületeret. Keszkenyős Imre, a csoport képviselője a Pécsi Újság.hu megkeresésére elmondta, hogy felvették a kapcsolatot az önkormányzattal is, a képviselőket elektronikus úton keresték meg javaslataikkal.

- A képviselőknek kevesebb mint a fele jelzett vissza, szerintem ők azok, akik szívükön viselik a reptér sorsát. Csizi Péter alpolgármesterrel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, ő nagyon pozitívan viszonyul a kezdeményezéshez - közölte az üzletember, aki szerint az egyetem és a megyei önkormányzat részéről is fogadókészség tapasztalható az ügyet illetően.

A csoport tagjai között a régió fő turisztikai attrakcióinak tulajdonosai, ezen üzletágban érdekelt cégek vezetői és helyi gyárak, társaságok igazgatói is képviseltetik magukat. Céljuk, hogy a pogányi reptér ne a fapados járatok indításában jeleskedjen a jövőben, hanem regionális szerepének erősítésével generáljon nagyobb forgalmat - és ezáltal jobb idegenforgalmi mutatókat.

- Hosszútávra szóló koncepciónk szerint elsőként hét charterjáratot indítanánk, öt németországi és egy-egy angol illetve norvég városba, elsősorban a Pécsett tanuló külföldi hallgatókra számítva - mondta a vállalkozó, aki hozzátette, hogy nyárra - a meglévő mostani kettő mellett - egy harmadik charterjárat indításán gondolkodnak. Emellett végül be szeretnék indítani a menetrendszerinti közlekedést is, noha ahhoz nélkülözhetetlennek vélik az önkormányzati segítséget is.

A cél nemes, és az összefogás talán sikerre is vezethet - persze nem rögtön a következő évben, hanem pár éven belül. Jó példa erre a London City reptér, amely lényegében ugyanakkora, mint a pogányi légikötő, s ahol egy harminc évre kidolgozott stratégia alapján - és néhány év eltelte után - tavaly már 2,7 millió utas fordult meg.


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva