Miközben Pécs eladná a pogányi repteret, a kormány fejlesztené

2011. március 31. csütörtök 20:13

Miközben Pécs eladná a pogányi repteret, a kormány fejlesztené
A jelenlegi számítások szerint nyárra elkészül a kormány új légügyi koncepciója, amelytől megfelelő jogi környezet kialakítását és az esélyegyenlőség megteremtését várják a szakemberek. A pécs-pogányi repülőtérrel kapcsolatban is felmerült a regionális státusz megszerzésének gondolata, noha a létesítmény vonatkozásában már régóta napirenden van az értékesítés kérdése is. A városháza legutóbb összeállított ingatlanértékesítési csomagjában is szerepel a komplexum.

Az öt éve átadott, mintegy négymilliárd forintos beruházás célja a baranyai megyeszékhely és vonzáskörzete bekapcsolása volt a nemzetközi légiforgalomba. A tavalyi EKF-évben valamelyest nőtt a légikikötő forgalma, s idén újból charterjáratok indulnak Korfu szigetére, valamint a bulgáriai Burgaszba.

A Orbán-kormánynak a jelek szerint komoly elképzelései vannak a vidéki repülőterek fejlesztésével kapcsolatban. Még az év első felében elkészülhet az a légügyi koncepció, amely regionális alapon szervezné meg a belföldi légi közlekedés rendszerét. A pécs-pogányi reptér számára is előnyökkel járna, ha megkapná a kiemelt, súlyponti státuszt:

- Ha a kormány támogatni szeretné a vidéki reptereket, akkor egyrészt anyagi jellegű támogatásban részesíthetné őket, másrészt pedig a működtetést javíthatná adminisztratív könnyítésekkel és a jogszabályi környezet előnyösebbé tételével - fogalmazott ezzel kapcsolatos megkeresésünkre Dragovácz Márk (képünkön), a pogányi repteret üzemeltető társaság ügyvezetője, aki hozzátette, hogy jelenleg minden szolgálat (határőrök, tűzoltó- és üzemanyag-szolgálat) költségét ők, mint üzemeltetők nyögik.

A regionális státusz elnyerésével emellett a korábban már tervbe vett fejlesztési és beruházási elképzelések is könnyebben megvalósulhatnának. Ezt mutatja az is, hogy nemrég egy befektető társaság képviselője szemlélődött a légi kikötőben, erősítve azt a hírt, hogy újból felélénkült a Pécs melletti a komplexum iránt az érdeklődés.
 
Az éves szinten mintegy 150-200 millió forintból működő reptér mindenesetre szerepel az önkormányzat idei értékesítési ingatlancsomagjában is - valamivel több mint hárommilliárdos értéken. 

H. L. B. Fotó: Dittrich Éva