Pogányi reptér: renoválnak, de a kínai befektetőkről nincs szó

2011. június 29. szerda 17:51

Pogányi reptér: renoválnak, de a kínai befektetőkről nincs szó

Tegnap délután tartottak bejárást a tulajdonos, a tervezők és a generálkivitelező cég képviselői a pogányi reptéren. Az eseményre az öt évvel ezelőtt átadott légikikötő épületeiben az esőzések okozta tavalyi (és idei) beázások, valamint egyéb műszaki problémák felmerülése miatt került sor. A generálkivitelező VIV Zrt. és alvállalkozói hozzáláttak a javítási munkálatokhoz, azok állását tekintették meg az érintettek. Dragovácz Márk (képünkön), a repteret üzemeltető társaság ügyvezetője azt mondja, rendeződni látszik a vita.

Az öt éve átadott komplexumban nem először merültek fel műszaki problémák, több helyen beázások nehezítették a munkát, hullani kezdett a vakolat, veszélyessé vált a mindennapi munka. Egy tavalyi bejárás során félszáz problémára derül fény, azok nagy részét a generálkivitelező cég is elismerte, ám néhány esetben tervezői hibára hivatkozott - egyebek mellett a reptér tűzivíz-rendszerét illetően.

Dragovácz Márk, a reptér ügyvezető igazgatója a Pécsi Újság érdeklődésére elmondta, hogy közel a megállapodás a kivitelezővel és két-három héten belül lezárhatják az ügyet.

- A nyilvános, a turisták számára fenntartott területeken a hétvégén befejeződnek a munkálatok, az utasok semmit sem fognak tapasztalni a javításokból. Úgy tűnik, hogy az eddig vitatott kérdésekre pontot tudtunk tenni - fogalmazott az igazgató, aki a beázott épülettel kapcsolatban azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mondván, előbb a Holding vezérigazgatójának mutatja meg a bejárásról készült jegyzőkönyvet.

Bujdosó Sándor, a generálkivitelező cég termelési vezérigazgatója a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt mondta, hogy noha a munkákban érintett alvállalkozó képviselői nem voltak jelen az eseményen, megállapodtak abban, hogy ezen a héten befejezik azokat a szükséges javításokat is, amelyeket nem nekik kellene elvégezniük:

- Az alvállalkozó új ütemtervet készített, amely ugyan betartható, de addig is elvégzünk néhány munkát, például megcsináljuk a kiszáradt lépcsőház vakolását - fogalmazott a szakember.

A Pécsett esetlegesen létesítendő kínai logisztikai központ és az azzal járó infrastruktúra-fejlesztést illetően rákérdeztünk arra is, hogy érzékelhető-e olyan szándék a távol-keletiek részéről, amely a reptér esetleges megvásárlásával lenne kapcsolatos. (Mint ismert, a hétvégén hírügynökségi jelentések szerint a kínai miniszterelnök látogatása kapcsán felmerült egy 100 milliárdos reptérfejlesztés igénye Szombathelyt illetően. Vas megyei forrásaink viszont azt jelezték szerkesztőségünknek, hogy Szombathelyen attól tartanak, hogy mégsem náluk, hanem esetleg Debrecenben vagy Pécsett kerülne sor a légikikötővel kapcsolatos beruházásra.)

A fentiekkel szemben Dragovácz Márknak, mint munkatársunknak mondta, egyelőre nincs olyan jellegű információja, amely szerint a kínaiaknak bármilyen elképzelésük lenne a pécsi légikikötővel kapcsolatosan. 


H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva