Reptér: továbbra is érdeklődés szinten

2010. november 20. szombat 19:57

Reptér: továbbra is érdeklődés szinten
Idén nyáron problémák merültek fel a pogányi repülőtér kivitelezési munkáival kapcsolatban, akkor a tulajdonos önkormányzat pert helyezett kilátásba az építést végző Bayer Center ellen, hacsak belátható időn belül nem kezdi meg a garanciális javításokat. Megkedzte - de elhúzódtak a munkálatok.

Négy éve adták át a megközelítőleg négymilliárd forintból korszerűsített, és évente 2000-2500 gépet, illetve 6-8 ezer utast fogadó pogányi repülőteret. Idén nyáron azonban nyilvánvalóvá váltak a politikusok számára is az épületegyüttes műszaki állapotának hiányosságai: több helyen beázások nehezítették és veszélyeztették a mindennapi munkát, a vakolat is hullani kezdett, összességében mintegy félszáz problémára derült fény.

A város nyomására a kivitelező elkezdte a garanciális javításokat, amelyeket előzetesen október végére szándékoztak befejezni.

- Nemrég volt egy bejárás a tervezők és a kivitelezők részvételével, akik között tovább folynak az egyeztetések. A beázások orvoslásánál például a kivitelező egy újfajta szigetelőanyag beépítését javasolta, erről is tárgyalnak a felek - tudatta Dragovácz Márk, a légikikötő ügyvezető igazgatója, aki úgy véli, még a jövő héten sem fejeződnek be a javítási munkálatok.

A reptér fenntartási költségei nagy terhet róttak a pécsi önkormányzatra, a működési kiadások lefaragásával és létszámcsökkentéssel azonban százmillió forintra csökkent a fenntartásra fordítandó összeg.

Amúgy Pécs városa már jó ideje gondolkodik a komplexum értékesítésén, több érdeklődő mellett nemrég újból felmerült Komáromi Tivadar nagyvállalkozó neve is, aki nemcsak a korábbi szocialista városvezetéssel, de az őszi helyhatósági választások előtt már Páva Zsolttal is tárgyalt az esetleges adásvételről.

Akkor Páva úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az új városvezetés a későbbiekben folytatni kívánja majd a tárgyalásokat Komáromival, ám az ügyben most sem sikerült többet megtudnunk.

A reptérigazgató szintúgy nem tudott konkrét fejleményekről beszámolni, noha, mint mondja, ő is tárgyalt a múlt héten egy érdeklődő társaság képviselőjével - de a döntésükről még nem tud semmit.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva