Csődhelyzet előtt: befektetőre várva

2008. november 30. vasárnap 19:59

Csődhelyzet előtt: befektetőre várva
Egy minapi interjúban Varga Péter, a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója is megerősítette azt a városban terjengő hírt, miszerint egy hongkongi kapcsolatokkal rendelkező befektető érdeklődik több, az önkormányzat és a város tulajdonában lévő ingatlan megvásárlása iránt. Nem kizárt, hogy számára, csakúgy mint nemrégiben a spanyol Miltonnak, egy csomagban értékesítenek majd városi vagyontárgyakat.

Mint megtudtuk, egy hongkongi üzleti kapcsolatokkal rendelkező, az egykori városállamba települt magyar befektető érdeklődött nemrégiben a városházán és a Holdingnál olyan ingatlanokról, amelyekre igényt tartana. Komáromi Tivadar, a Svájcban bejegyzett Neuchatel Financial Ltd. (az FTC megvásárlása kapcsán kapott sajtóvisszhangot legutóbb a cég) tulajdonosa, s a hongkongi pénzügyi befektető konszern, a New Union Group elnöke a Csukás ház, az egykori Tejbisztró épülete, az Expo Center és a pogányi reptér kapcsán is puhatolózott.

Eladó a pogányi légibázis

Várhatóan a december 11-én ülésező városi közgyűlés dönt majd a pogányi reptér eladásának meghirdetéséről - jelentette be Tasnádi Péter, Pécs polgármestere.
A nyílt értékesítési eljáráson, mint mondta, bárki indulhat majd. Kérdésünkre, hogy eddig volt-e komoly érdeklődő az airportra, azt felelte, eddig három-négy befektető jelezte igényét a reptér üzemeltetésére, illetve megvásárlására vonatkozóan.

Egyelőre ugyan a megkeresés nem tekinthető komolynak, hiszen egyik vagyontárgy esetében sem hangzott el szó konkrétumokról, viszont mind az Expo, mind a reptér kapcsán részletes információkat és adatokat kért ki. Ha vásárlásra szánja rá magát, minden bizonnyal egy általa összeállított, több milliárd forint összértékű ingatlancsomagot vinne el, csakúgy, mint nemrégiben a spanyol Milton.

Soó László, a város költségvetési bizottságának elnöke, a Holding vezérigazgató-helyettese azt mondta lapunknak, hogy egyelőre nem jelenthető ki biztosan, hogy létrejön-e bármiféle üzlet. Hozzátette azonban azt is, hogy a tárgyalások nem is szakadtak meg. Az ő információi szerint a befektető jelenleg a hongkongi üzlettársaival folytat megbeszéléseket, hogy miként, s mekkora összegben lenne érdemes Pécsett beruházni. Arról is tudomása van, hogy a háttérben egy kínai város és Pécs között létrehozandó testvérvárosi együttműködés képe is körvonalazódik.

Mint megtudtuk, a város és a Holding a szándéknyilatkozatra vár a hongkongiaktól, amelyben befektetési szándékukat írásban is jelzik. Komáromi Tivadar ugyanis Pécsett történő látogatásakor több sport célú beruházás elindítását is kilátásba helyezte.

Mint korábban beszámoltunk róla, a város jövő évi költségvetése közel nyolcmilliárdos hiányt mutat, így - csakúgy mint idén - jövőre is egy nagy értékű ingatlanértékesítés menthetné csak meg a csődtől.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva