Végül 7 milliárd forintunkba kerül?

2008. szeptember 16. kedd 21:29

Végül 7 milliárd forintunkba kerül?
Lassan azóta téma a pécsi önkormányzatban és az idegenforgalmi szakma képviselői között a hosszabb kifutópálya kérdése, amióta az első gépmadár leereszkedett a friss pogányi aszfaltra. Most még mindig nincs döntés: maradjon-e a kisgépek számára épült pálya, vagy hosszabbítsák-e meg 2010-ig. Az építkezés engedélyeztetési eljárása mindenesetre zajlik, már csak pénz kellene.

Nem volt mindig kérdés a hosszabbítás: a választások után célként fogalmazták meg a pécsi helyi és országgyűlési képviselők is, hogy a város kitöréséhez, elérhetőségének javításához és természetesen az itt lakók kényelmesebb utazási körülményeinek biztosításához hosszabb kifutó dukál.

Álláspontjukat olyannyira komolyan gondolták, hogy a három milliárd forintosra tervezett fejlesztés pénzügyi alapjait is megteremtették. Az európai banki hitelkeretből biztosítottak forrást a célra - erről éppen egy évvel ezelőtt döntöttek a képviselők a városházán.

Sőt, ha lassacskán is, de az építkezést megelőző intézkedések is elkezdődtek. A környezetvédelmi hatástanulmányok egy része már lezárult, a cél pedig, hogy a fejlesztések engedélyeztetési eljárását is elvégezzék még idén - a munkálatokhoz  százmillió forintot rendelt a városháza.

A vezetés ugyanis arra számít, hogy egy magánbefektető konkrét fejlesztési dokumentációval könnyebben megveszi a pogányi airportot. Lassan egy éve kutatják az invesztort, ám láthatóan nem éri meg senkinek, hogy megvegye, de még az sem, hogy üzemeltesse Pogányt  - legalábbis ilyen formában.

A kiútkeresés egyik legnagyobb nyilvánosságot kapó fejezete az volt, amikor Borisz Abramovicsot, a Malév orosz elnökét csábították Pécsre. Ő azonban csak annyit ígért, hogy - gazdasági számítások után - választ ad, érdekli-e az üzemeltetés vagy a vásárlás.

Bár városházi információink szerint azóta Abramovics sem á-t sem b-t nem mondott, a Malévot is birtokló Airunion csődközeli állapotba került az elmúlt hetekben, ami minden további kiadást kétségessé tesz. Ráadásul az orosz, értesüléseink szerint, ha megvenné, akkor sem bővítené a repteret - márpedig a városvezetés szerint minderre szükség van.

A hosszabbítást tehát valószínűleg önerőből kell megvalósítania Pécsnek: így azonban összesen már hétmilliárd forintot fog elnyelni Pogány - az összeg pedig soha nem térül meg, teszik hozzá szakemberek.

K. Z. - Fotó: Dittrich Éva