Életveszélyes a pogányi repülőtér főépülete

2010. július 25. vasárnap 19:10

A rossz minőségű kivitelezés miatt közvetlen élet- és balesetveszélyes a pécsi repülőtér főépülete. A korábbi szocialista városvezetés presztízs beruházásának számító légikikötőt alig több mint négy éve adták át, de a silány munka miatt a terminál rövidesen használhatatlanná válik. A város perre készül a fővállalkozóval szemben - értesült a Hír TV.

Rohadó, vizes falak, penészes vakolat, málló festés, lámpatestből csepegő víz, életveszélyes konnektorok. Mindez az alig több mint négy éve átadott pécsi repülőtér főépületében. A legutóbbi bejáráson készült jegyzőkönyv 48 hibát sorol fel, több közülük a légikikötő működését közvetlenül is veszélyezteti. A légi irányítás számítógépei például egy olyan szobában vannak, melynek a mennyezete beázik.

Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere a hírTV-nek elmondta: „az önkormányzat folyamatosan jelezte a kivitelezési problémákat a kivitelezőnek, hét jegyzőkönyv készült. A jótállási és szavatossági igényünket bejelentettük, ezt megpróbáljuk érvényesíteni, de mivel a fővállalkozó a füle botját nem mozgatja ezekre a felvetéseinkre, úgy tűnik, hogy per lesz a kérdés vége".

A pécsi repülőtér a korábbi szocialista városvezetés egyik presztízs beruházása volt, a 2006-os önkormányzati választások előtt mindenképpen el kellett készülnie. Több alkalommal előfordult, hogy Toller László, akkori polgármester személyesen utasította a munkásokat, hogy -10 fokban is betonozzanak. A fővállalkozónak pedig kiadta, hogy az építkezéssel azt a pécsi céget bízzák meg, amely a város korábbi összes nagy beruházását kivitelezte. Azóta a kft. ellen minőségi kifogások miatt több per van folyamatban.

Halmos Péter, az Air Horizont Nonprofit Kft. jogi képviselője úgy véli, szemmel láthatóan fennáll a közvetlen élet- és balesetveszély, „hozzá kell nyúlni". Hozzátette: a reptér a források biztosítását követően ki fogja javíttatni a saját költségére, és ezen költségeket érvényesíti majd adott esetben a tervezővel, kivitelezővel, alvállalkozóval és a felelős műszaki vezetővel, illetőleg a műszaki ellenőrrel szemben.

A fővállalkozó céget a hírTV nem tudta elérni. A pécsi repülőtérről a nyári szezonban mindössze heti két charter járat közlekedik Bulgáriába, illetve Görögországba.

Hír TV - Fotó: repulnijo.hu