Vágyálom maradt idén is Pogány felfuttatása: 15 százalék csökkenés

2011. december 26. hétfő 18:27

Vágyálom maradt idén is Pogány felfuttatása: 15 százalék csökkenés

A tavalyi évhez képest némileg csökkent a pogányi repülőtér forgalma, ami leginkább a gazdasági környezetnek és az üzemanyagárak nagymértékű emelkedésének köszönhető. A légikikötő jövőjével kapcsolatos civil elképzeléseket Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezető igazgatója is támogatja. A cél szerinte is az, hogy a létesítmény regionális repülőtérként kapcsolódhasson be az európai légiforgalomba.

Az idei évre vonatkozóan megállapítható, hogy a helyi repülések és a nemzetközi forgalom tekintetében mintegy tizenöt százalékos visszaesés volt tapasztalható Pogányban.

- A forgalom jellege nem változott, továbbra is főleg 2-4 személyes kisrepülőgépek használják a repteret. Idén mintegy száz olyan légijármű (jetek, turbolégcsavaros gépek és néhány helikopter) fordult meg nálunk, amely öt utasnál többet képes szállítani - tudtuk meg Dragovácz Márk ügyvezetőtől. A szakember szerint ezek többnyire üzleti és charter járatok voltak, az innen induló és ide érkező utasok száma nagyjából ugyanannyi volt, 3500 fő körül mozgott. A reptér tehát ma sem mondható túl forgalmasnak: átlagban napi 10 induló és 10 érkező vendégével meg sem közelíti a hajdani tervekben szereplő számokat.

Az idei nyári charter-járatok telítettsége azonban meghaladta a 2010-es szintet, a burgaszi és a korfui desztináció egyaránt népszerű volt az utasok körében, mindkettő 90 százalékos telítettség felett teljesített.

A társaság 2011-ben 90 millió forint önkormányzati támogatást kapott, emellett 70 millió forint saját bevétellel gazdálkodhatott.

- Bevételeink a csökkenő forgalom ellenére gyakorlatilag nem apadtak, ráadásul több mint hatmillió forinttal sikerült mérsékelnünk a kiadásainkat - közölte a szakember. Az év végi átalakításoknak köszönhetően azonban a jelenlegi 21 fős dolgozói létszám 17 főre csökken majd.

A nemrég néhány civil turisztikai szakember által megfogalmazott és a reptér jövőjét biztosítani hivatott elképzelésekkel kapcsolatban az ügyvezető elmondta, hogy a koncepció kidolgozásában személyesen is részt vett.

- A civilek által kidolgozott koncepciót mindenképpen előremutató dolognak tartom, és amiben tudom, természetesen támogatom. Nem feltétlenül a repülőtér mint infrastruktúra fejlesztéséről, hanem a turizmusban érdekelt felek által szervezett járatok indításáról beszélhetünk. A repülőteret, regionális repülőtérként, legalább egy menetrendszerinti járat elindításával kellene bekapcsolni az európai légiforgalomba. Folyamatosan ezen dolgozunk, s bízom benne, hogy sikerrel járunk a közeljövőben - fogalmazott Dragovácz Márk.


H. L. B.