Pintér László könyvtáros vehette át Pécs közművelődési elismerését, a Csorba Győző-díjat

2017. november 21. kedd 18:09

Pintér László könyvtáros vehette át Pécs közművelődési elismerését, a Csorba Győző-díjat

Pintér László könyvtáros részére adta át Páva Zsolt polgármester a pécsi önkormányzat nevében a város közművelődési díját a Csorba Győző Emlékest során a Tudásközpontban kedden este. 

Pintér László részére a hagyományos és digitális könyvtári dokumentáció és adathordozás terén végzett több mint négy évtizedes fáradhatatlan, példaértékű szakmai és elméleti munkája, valamint értékes és sokoldalú tudományos közművelődési tevékenysége elismeréseként adományozták a Csorba Győző-díjat.

Pintér László 1949-ben született a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán. Általános iskolai tanulmányait Vág községben végezte, majd Győrben érettségizett 1967-ben. 1968 és 1972 között a Pécsi Tanárképző Főiskolán, magyar-történelem szakon tanult. Tanári oklevele mellé 1976-ban a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara könyvtár szakán is diplomát szerzett.

Könyvtárosi szakmai munkáját Pécsett kezdte 1972-ben a Szakszervezetek Megyei Tanácsa Központi Könyvtárában. 1976 és 1994 között a Pécsi Városi Könyvtár Feldolgozó Osztályának vezetője. A városi könyvtárhálózat és a könyvtár katalógus-rendszerének átszervezésében végzett munkájáért 1979-ben megkapta a Szocialista Kultúráért kitüntetést. 1994 és 1997 között a Janus Pannonius Tudományegyetem Központi Könyvtára Állománygyarapító és Feldolgozó Osztályáért felelt. 1997-től a Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kari Könyvtárának munkatársa, 1999-tól igazgatója. 2001-től a Főiskola és Kari Könyvtárigazgatók Szövetségének alelnöke.

A könyvtári tudományban az osztályozás és címleírás területén szerzett kiemelkedő tapasztalatokat. Oktatott a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán és a Pollack Mihály Műszaki Karon dokumentumismeret és könyvtárhasználati informatika tantárgyakat. Rendszeresen publikál, könyvtáros szakfolyóiratokban eddig 40-nél több írása jelent meg. Jelenleg apósa, Csorba Győző hagyatékának gondozásán dolgozik, a Digitális Irodalmi Akadémia szakértőjeként.

Képünkön (arcív): Pintér László koszorút helyez el a pécsi köztemetőben.

 

EQM - Fotó: Facebook