Pécsett fejlesztik a gyógyszert, amivel elpusztítható a gyomorrákot okozó baktérium

2012. június 16. szombat 17:40

Pécsett fejlesztik a gyógyszert, amivel elpusztítható a gyomorrákot okozó baktérium

Pécsi és szegedi kutatók újfajta hatóanyagot állítottak elő, melynek hatásossága megegyezik az antibiotikumokéval, ugyanakkor gyakorlatilag egyáltalán nem jár mellékhatásokkal. Mint Dr. Kovács Tamástól, a kutatást végző pécsi Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk, a hatóanyag segítségével többek közt a gyomorrákot okozó baktérium is elpusztítható. Az engedélyeztetési folyamat hosszúsága miatt viszont tíz éven belül aligha kerülhet piacra a gyógyszer.

A nemrég átadott pécsi biotechnológiai kutatóközpontban világújdonság előállításán munkálkodnak: az Enviroinvest Zrt., a pécsi, valamint a szegedi egyetem kutatói egy újfajta hatóanyag létrehozásán dolgoznak. Az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.

- Elsősorban úgynevezett bakteriofág terápiával foglalkozunk - kezdte Dr. Kovács Tamás, az Enviroinvest vezérigazgató-helyettese. - Ezek olyan vírusok, melyek kizárólag baktériumokat támadnak meg. Előnyük, hogy specifikusak, így ha kifejlesztünk egy megfelelő bakteriofágterápiás készítményt, a kezelés az emberi sejtekre egyáltalán nem hat - magyarázta.

NÉZZE MEG, HOGYAN DOLGOZNAK A KUTATÓK A PÉCSI KÖZPONTBAN:


 

Ez tehát azt jelenti, hogy a terápia gyakorlatilag nem jár mellékhatásokkal, viszont az antibiotikumok minden jótékony tulajdonságát magában hordozza.

- A kifejlesztendő készítmény hatásos lehet a gyomorfekély valamint a gyomorrák megelőzésére is - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes. Mivel hasonló készítmény még nincs az általunk megcélzott baktériumfaj ellen forgalomban, a hatóanyag világviszonylatban is egyedülállónak számít, igaz, más országokban is folynak hasonló kutatások - tette hozzá.

A kutatóintézetben azonban nem csak a daganatos megbetegedést okozó, hanem az úgynevezett húsevő baktérium ellen is készül hatóanyag. Mint megtudtuk, a Szegedi Tudományegyetem és a pécsi egyetem bevonásával zajló kutatások jól haladnak, a PTE laboratóriumaiban már el is kezdődtek az állatkísérletek. Arra azonban még jó darabig várni kell, hogy a gyógyszerek piacra kerülhessenek.

- Legalább tíz évnek el kell telnie ahhoz, hogy a betegek hozzájuthassanak a hatóanyaghoz, de az is lehet, hogy ennél tovább kell várni. Ennek oka az engedélyeztetési eljárás lassúságában keresendő. Sajnálatos, hogy ennyire elhúzódik a folyamat, hiszen már most is keresnek fel betegek, de hiába kérik, nem adhatok a hatóanyagból - mondta.

Képünk a pécsi kutatóközpontban készült.  

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva