Néprajzi délutánokkal várják az érdeklődőket Pécsett

2017. november 14. kedd 13:42

Néprajzi délutánokkal várják az érdeklődőket Pécsett

 Változatosnak, sokszínűnek ígérkezik - immár hagyományosan - a JPM Néprajzi Osztályának év végi programkínálata. A hétről hétre megrendezett adventi gyertyagyújtás (és a hozzá kapcsolódó ünnepségek) mellett november 16-tól december 7-ig minden csütörtökön kulturális események sora várja a látogatókat a Néprajzi Múzeumban (Rákóczi út 15.).

Elsőként, november 16-án 17:00 órakor Sólyom Katalin és a Vers- és Prózamondó Pedagógusok Műhelye mutatja be „Könyvek könyve" című műsorát. A reformáció 500 éves évfordulójára emlékezvén a műsorban részletek hangzanak el a Bibliából Károli Gáspár fordításában (Mózes könyvétől a János jelenések), valamint a magyar költészet Szentíráshoz kapcsolódó verseiből és prózáiból (pl. Ady Endre, Babits Mihály, Juhász Gyula, Radnóti Miklós stb.).

November 23-án 16:30-kor Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, muzeológus A csíkos káposztától a pörcös pogácsán át a mundéros csukáig - Népi pajzánságok a Sárközből című kötetét ismerheti meg a nagyközönség. Közreműködik: Borsós István tárogatóművész.

Egy héttel később, november 30-án 16:30-tól a reformáció drávaszögi vonatkozásai kerülnek fókuszba. Beszélgetést hallhatunk a téma avatott értőjével, Faragó Ferenc nyugalmazott történelemtanárral, a horvátországi magyarság volt parlamenti képviselőjével.

A csütörtökök sorába ékelődik egyetlen keddi alkalomként december 5-e, amikor 17:00 órától Szávai József, a Tanac Kulturális Egyesület elnöke mutatja be a Baranyai horvát népviseletek - Drávamenti sokácok című könyvet. Az esten közreműködik Körtvélyesi László (fotós), dr. Barics Ernő, Bockovác Tímea (szócikk-írók), Bosnyák Mirjana (néprajzi szakértő).

A Néprajzi délutánok eseménysora december 7-én, csütörtökön, 15:00 órakor zárul a Pécsi Tájak-Korok-Múzeumok Klub Egyesület programjával. Ekkor Tillai Gábor, a Janus Pannonius Múzeum történész-főmuzeológusa tart előadást és tárlatvezetést „A baranyai reformáció történetei" című kiállításhoz kapcsolódóan.

 

A közleményben szereplő összes rendezvényen ingyenes a részvétel. A programváltozás jogát a Janus Pannonius Múzeum fenntartja.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum -Fotó: Pixabay