Nem tudni, mikor szállnak el a légimentők Pogányból - még ki sem írták a pályázatot

2015. április 10. péntek 09:42

Nem tudni, mikor szállnak el a légimentők Pogányból - még ki sem írták a pályázatot

A mostani állás szerint még egy darabig biztosan Pogányból száll fel a mentőhelikopter. Ugyan korábban arról volt szó, hogy rövidesen új bázist építenek Szekszárdon, az ehhez szükséges pályázatot azonban még ki sem írták.

Amint arról korábban beszámoltunk, pályázati pénzből alakítanának ki korszerű bázist Szekszárdon, ahova aztán át is telepítenék a pogányi reptéren állomásozó helikoptert. A  tolnai megyeszékhelyen azonban még egy kapavágás sem történt. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója hírportálunk megkeresésére mindössze annyit közölt, a beruházással kapcsolatos pályázat „még kiírás előtt áll". Amint ez időszerűvé válik - tette hozzá -, tájékoztatást adnak. Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy legkorábban mikor költözhetnek el a légimentők Pécs mellől, nem kaptunk választ. (Tavaly augusztusi megkeresésünkkor 2015 végét jelölték meg céldátumnak a mentőszolgálatnál - a szerk.)

Az esetleges áttelepüléssel kapcsolatban a pogányi repülőtéren sem tudnak semmi biztosat.  

- Ugyan a bázis költözése évek óta napirenden van, nincs információnk arról, hogy erre mikor kerülhet sor - mondta Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezető igazgatója.

Az OMSZ-nél úgy látják, Szekszárdról nagyobb terület érhető el, a mentési idő pedig csökkenne. E mellett a pogányi légi kikötő hiányosságait, például a mentősök nehézkes beléptetését, valamint a szerintük telente több alkalommal is befagyó hangárajtókat jelölték meg a költözés okaként. A felsorolt problémákat a repülőtér vezetője határozottan cáfolta.

Információink szerint  a pogányi létesítményt üzemeltető, városi tulajdonú cég nagyjából évi hárommillió forintot bukna, ha tényleg áthelyeznék a sárga gépek székhelyét. 

 

Képünkön: munkában a légimentők.  

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc