Eladták az MSZP Tüzér utcai székházát, Tóth Bertalan válaszolt is, meg nem is

2017. március 06. hétfő 08:12

Eladták az MSZP Tüzér utcai székházát, Tóth Bertalan válaszolt is, meg nem is

Mint a mesében: egyszer volt, hol nem volt. De már nincsen! Mert egyszerűen eladták a pécsi, Tüzér utcai egykori székházat, amit mindenki csak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) központjaként ismert. A falak nem beszélnek. A pártszervezet országgyűlési képviselője, dr. Tóth Bertalan frakcióvezető ugyan válaszolt kérdéseinkre, de abból gyakorlatilag semmit sem lehet megtudni.

Amikor Szanyi Tibor, az MSZP Európai Uniós képviselője legutóbb a baranyai megyeszékhelyen járt, akkor már kissé gyanús volt az ügy. A sajtótájékoztatót még a piros téglás házban tartotta meg. Sőt, utána a párt szimpatizánsainak is ott rendeztek beszámolót, de meglehetősen hideg, rideg keretek között. A fűtés gyakorlatilag nem működött, érezni lehetett, hogy nem egyszerű takarékossági intézkedésnek lehettek tanúi az egybegyűltek. Azóta kiderült, más kezekbe került az épület.

Ennél sokkal több azonban nem.

- Ki vette meg - kérdeztük levélben dr. Tóth Bertalant.

- A Magyar Szocialista Párt tulajdonában álló Pécs, Tüzér utca 1-3. szám alatti ingatlanra az adásvételi szerződés megkötésre került, az adásvételi szerződés alapján a tulajdonjog változás az ingatlan-nyilvántartásban átvezetése folyamatban van. Az ingatlan a közhiteles ingatlan-nyilvántartásban szerepel, melynek megismerését az ingatan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény szabályozza. Az adásvételi szerződés részletei bank- és üzleti titkot képeznek.

- Mennyi pénzért, mikor kötötték meg a megállapodást?

- Az adásvételi szerződés részletei bank- és üzleti titkot képeznek.

- A helyi tagság tudott róla?

Már hetvenkilencben

Az épület az emlékekben szinte összenőtt a környék modern házaival. Igaz, a Tüzér utcai bázis később készült el, mint a közeli tízemeletesek, de 1979-ben már javában alapozták. Korábban ott egy italbolt, meg egy fodrászat is várta a vendégeket. Előbbi a szomszédos focipálya drukkereire alapozva várta a betérőket. Nem volt a legmagasabb szintű a kiszolgálás, de az igényekhez jól igazodott. Utóbbiról nincsen ilyen adat. Jelenleg az egyszer volt Minerva Könyvtár is ott „árválkodik” mellette, méghozzá úgyszintén kihasználatlanul.

- A Magyar Szocialista Párt a vagyonával történő gazdálkodás során, az Alapszabályában és a vonatkozó valamennyi jogszabályban foglalt kötelezettségét teljesíti.

- Ebben a formában érte kár az MSZP pécsi tagjait? Hiszen egykoron közpénzből épült a ház, még az MSZMP égisze alatt, majd az MSZP vagyona lett. Most meg már nem rendelkeznek felette.

- A Magyar Szocialista Párt a Pécs, Tüzér utca 1-3. szám alatti ingatlant adásvétel útján, 2008. november 27-én szerezte. A Magyar Szocialista Párt a vagyonával történő gazdálkodás során az Alapszabályában, és a vonatkozó valamennyi jogszabályban foglalt kötelezettségét teljesíti.

- Mi lesz a befolyt összeggel?

- A Magyar Szocialista Párt önállóan gazdálkodó jogi személy. A Magyar Szocialista Párt a pártok működéséről, és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXIII. Törvény vonatkozó rendelkezése alapján, a hivatkozott törvény 1. mellékletében meghatározott minta szerint, a gazdálkodásáról szóló beszámolóit a hatályos szabályozás szerint teszi nyilvánossá. A Magyar Közlöny minden évben „Hivatalos Értesítő" címet viselő mellékletben jelenteti meg a pártok, így a Magyar Szocialista Párt gazdálkodásáról szóló beszámolót, mint hirdetményt. A Magyar Szocialista Párt a vonatkozó kötelezettségének mindenkor maradéktalanul eleget tett, valamint a jövőben is eleget tesz.

A párt ezek szerint már csak egykori, pécsi székházában diszkó is üzemelt korábban (erről szóló írásainkat lásd a kapcsolódó anyagok közt, jobbra fent!), de annak a biznisznek a részleteiről sem árultak el részleteket.

Képünkön (archív): dr. Tóth Bertalan

 

Pucz Péter