NAV: nem éri meg révületbe esni

2018. február 13. kedd 11:30

NAV: nem éri meg révületbe esni

A fekete foglalkoztatás amellett, hogy a gazdaságra és a tisztességes vállalkozásokra is káros, még a kiszolgáltatott alkalmazottaknak is kárt okoz és kiemelt szabályszegésnek minősül.  

 

A NAV kiemelt figyelemmel vizsgálja a szabályos foglalkoztatást. A szabálytalankodóknak a bírságon és a telephelybezáráson túl egyéb hátrányos következményekkel is számolniuk kell, mint például a megbízható adózói státusz, vagy a kata alanyiság elvesztése.

A vállalkozók érdeke is, hogy olyan mechanizmusokat építsenek be a napi foglalkoztatási rutinjukba, amelyek biztosítják, hogy bejelentés nélkül egyetlen dolgozó se állhasson munkába.

A hivatal munkatársai a legkülönfélébb indokokkal találkoznak, amikor kiderül egy dolgozóról, hogy nincs bejelentve. A legtöbbször a könyvelő figyelmetlenségére, kommunikációs hibára, váratlan betegségre hivatkoznak a munkáltatók. Extrém esetként előfordult az is, hogy a bejelentési folyamat közbeni „révületbe esés" volt a magyarázat. Valójában azonban egyértelműen a foglalkoztatók felelőssége állapítható meg a legtöbb esetben.

A dolgozóknak is figyelemmel kell lenniük arra, hogy szabályos legyen foglalkoztatásuk, ezért célszerű a bejelentésüket ellenőrizniük, amelyet legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül tehetnek meg. Akinek még nincs, Ügyfélkaput nyithat bármelyik NAV ügyfélszolgálaton, Kormányablakban, vagy a Posta kijelölt postahelyein. Az ügyintézés csak pár percet vesz igénybe.

 

Forrás: NAV