Mintegy ötszázan akarták leváltani Orbán Viktort a pécsi Széchenyi téren

2015. március 15. vasárnap 17:33

Mintegy ötszázan akarták leváltani Orbán Viktort a pécsi Széchenyi téren

„Ezzel a hatalommal kell kezdeni a tavaszi nagytakarítást, velük nincs kiegyezés" - mondta hallgatóságának a vasárnap délután a Széchenyi téren megtartott kormányellenes tüntetésen Konok Péter történész (akit az ATV vitaműsoraiból ismerhetnek az ezt a televíziót előnyben részesítők). Bár a rendezvényt a szervezők minden idők legnagyobb pécsi demonstrációjának szánták, azon összesen csak körülbelül ötszázan vettek részt.

Pedig a Facebookon még a kezdés előtt húsz perccel is 940-en jelezték részvételüket - így azonban a forradalom ünnepén "forradalminak" semmiképpen sem volt nevezhető a hangulat.


A korábbi pécsi tüntetésekkel szemben a szónokok ezúttal az országos közéletből-politikából ismert személyiségek voltak. Konok mellett felszólalt Majtényi László egykori adatvédelmi biztos, Tamás Gáspár Miklós baloldali filozófus-közíró, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, valamint Juhász Péter, az Együtt párt alelnöke.


A résztvevők között szép számban voltak az utóbbi hónapok kormányellenes pécsi tüntetéseinek húzónevei is: a pulpitusnál Nagy Erzsébet helyi PDSZ-ügyvivő mellett a lisztezős akciójáról elhíresült szobrász, Böszörményi István állt. Feltűnt a tömegben Hofekker Ferenc buszos szakszervezetis és a Pécsett élő holland Simon Wintermans is, aki egy korábbi demonstráción krampusznak öltözve szórta a városháza elé puttonyából az anno még Fodor Ibolyának szánt üzeneteket. Kunszt Márta volt szocialista alpolgármester (ma DK-s képviselő) pedig másodmagával lengette az a Gyurcsány-párt és az EU zászlaját.

KATTINTSON A KÉPGALÉRIA MEGNÉZÉSÉHEZ: 

Konok Péter szerint az általa rövidlátónak és embertelennek nevezett kormány "a legrosszabb sztálinista hagyományokkal él: a mai hatalom Petőfit börtönbe zárná, Széchenyi pedig ráküldené az adóhatóságot" - mondta. Beszéde alatt egy „jogállamot" feliratú molinót feszítettek ki mögé aktivisták. A történész úgy véli, a kormány a legrosszabbat akarja kihozni az emberekből, s mint fogalmazott, velük kell kezdeni a tavaszi nagytakarítást, kiegyezésről nem lehet szó.

Majtényi László egykori ombudsman beszédét Bibó István dúvadállam terminusának kibontására építette. Kiemelte, az e fogalommal jellemzett hatalom "nem ismeri sem a szolidaritást, sem az együttműködést, sem a humanizmust". Hozzátette, a harmadik köztársaság bukását a züllöttség okozta, ezért szerinte a negyedik köztársaság létrehozása elképzelhetetlen az alkotmányosság és az erényesség „kézfogása" nélkül.

- Mielőtt a Fidesznél is rosszabb Jobbik kerül kormányra, álljunk meg és gondolkozzunk el - fogalmazott Tamás Gáspár Miklós, hozzátéve, hogy a kormány működése következtében az ország a „végső szociális válság" helyzetébe került. Szerinte már csak egy kis idő maradt arra, hogy kitalálják, a változásokat miként lehet „vér nélkül" véghezvinni. Csak olyan kormány elfogadható, amely visszafordítja a szociális rendszer felszámolását - tette hozzá.


A közönséget talán legjobban megmozgató Juhász Péter nem fukarkodott a jelzőkkel: a történelem legkorruptabb és legcinikusabb magyar kormányának nevezte a jelenlegi vezetést. Az Együtt alelnöke arról is beszélt, hogy "a 2010-ben ígért egymillió új munkahely létrehozása helyett legalább ennyien vesztették el állásukat". Hozzátette, sokan kényszerültek elhagyni lakhelyüket, országukat, azonban „vagyunk, akik itt maradunk". Szerinte ezen embereknek alulról szerveződve kell kitalálniuk, hogy milyen Magyarországot akarnak.


Az incidens nélkül zajló demonstráción egy, a miniszterelnök vejét ábrázoló „szobrot" is avattak. A Nádor szálló előtti lámpaoszlopra támasztott létrára állított alakkal a pécsi közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázat elnyerésére szerettek volna utalni a szervezők.

Balikó Gergő - Fotók: Kálmándy Ferenc