Meglepő fordulat: az új ciszterci apátnak nem kell a Leőwey?

2011. április 26. kedd 18:50

Meglepő fordulat: az új ciszterci apátnak nem kell a Leőwey?

Újabb fordulat következhet a pécsi Leőwey Klára Gimnázium költözésének ügyében. Ismert, hogy a jelenlegi megállapodás értelmében az épületből 2013 szeptemberéig kell kiköltöznie az oktatási intézménynek, azonban a lapunkhoz eljutott információk szerint az idén januárban megválasztott új zirci apát - a korábban több mint egy évtizeden át a rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában oktató Dékány Árpád Sixtus - nem kívánja átvenni a patinás iskola épülettömbjét. A Pécsi Újság.hu érdeklődésére a rendnél nem kívánták sem cáfolni, sem kommentálni az értesülést.

Hosszú egyeztetések után 2009-ben született meg az a megállapodás, amelynek értelmében a gimnázium a jelenleg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tulajdonában lévő bőrklinika épületébe költözne. Ezért cserébe az universitas igényt tarthat a város birtokában található és az egészségtudományi kar által használt Vörösmarty utcai ingatlanra, valamint a szintén önkormányzati tulajdonú, Rókus utcai, gyógyszerészeti céllal működtetett épületre.

Az elvi megegyezést azonban most felboríthatja, hogy - a lapunkhoz eljutott hírek szerint - az új zirci apát nem tart igényt a Szent István téri ingatlan teljes egyházi birtokbavételére. Megkeresésünkre Grónai G. Damján, a ciszterci rend nemrég kinevezett - és kinevezéséig szintén a Nagy Lajosban oktató - gazdasági vezetője nem kívánta kommentálni „ezeket az értesüléseket".

Hallott azonban erről az eshetőségről Szolcsányi Jánosné, az oktatási intézmény hamarosan nyugdíjba vonuló igazgatója is, aki kérdésünkre úgy válaszolt, hogy szívesen maradnának a mostani épületben, noha ha már menni kell, akkor a kijelölt klinikai épület a legalkalmasabb helyszín. Mint mondta, az immár kilenc éve tartó bizonytalanság után végre sikerült szerkezetileg rendbe tenni az intézményt, felkészültek a költözésre, de ő személy szerint örülne annak, ha maradhatnának a belváros szívében, hiszen a „Leőwey így Leőwey".

Staub Ernő, a városháza oktatási és kulturális referatúrájának csoportvezetője első körben annyit mondott, hogy "a Leőwey Klára Gimnázium épülete már most a zirci ciszterci rend tulajdonában van, noha a teljes birtokbavétel 2013 szeptemberéig, a gimnázium kiköltözésével történik meg". Hozzátette, hogy hivatalosan még nem keresték őket a rend részéről, s amennyiben a főapát új elképzeléssel áll elő, akkor neki kell kezdeményeznie az első lépést az ügyben.

Képünkön: a Leőwey Klára Gimnázium.


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit