Bonyolódik a Leőwey költöztetése

2009. október 07. szerda 19:54

Bonyolódik a Leőwey költöztetése
Egyre kuszábbá válik a városi önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem közötti kapcsolat a Leőwey gimnázium sorsát illetőn. A pécsiek már elfogadtak egy szerződés-tervezetet, amely viszont a PTE számára nem felel meg, mondván, a közel 100 millió forintos tervezési költséget ők nem vállalják, így most egy újabb megállapodás-tervezetet küldtek át a polgármesteri hivatalba.

A pécsi közgyűlés által elfogadott - az egyetem vezetésével korábban letárgyalt - szerződéstervezet szerint a Bőrklinika átadásáért az universitas megkap egy Vörösmarty utcai, az Egészségtudományi Kar által használt ingatlant, illetve egy szintén városi tulajdonú Rókus utcai, mostanság gyógyszerészeti célra üzemeltetett épületet, plusz 150 millió forintot.

A felsőoktatási intézmény viszont az elmúlt hetekben újabb elképzeléssel állt elő, amely nem azonos a város által elfogadottal: a tudományegyetem ugyanis a korábbi megállapodás-tervezetben foglaltakkal szemben nem vállalja a bőrklinika átépítésének 100 milliósra becsült tervezési költségeit.

A PTE rektora, Gábriel Róbert szerint az általuk javasolt módosítás nem újkeletű, hiszen  "a szenátus az év első felében döntött arról", hogy a PTE nem válallja magára a tervezés költségeit, de "valamilyen adminisztrációs hiba folytán, vagy mert a városházán elfelejtettek erre sort keríteni", ezt nem írták bele a képviselő-testület által elfogadott szerződéstervezetbe.

Gábriel amondó, még a cseréről szóló tárgyalások első fázisában volt ugyan szó arról, hogy a PTE elkészít egy megvalósíthatósági tanulmánytervet, de arról már nem, hogy a Bőrklinika átalakításának terveit is az egyetem finanszírozza. Az egyetem szenátusa így nem is szentesítette az önkormányzat által már aláírt szerződést - ettől kezdve pedig az is kérdésessé vált, hogy tartható lesz-e a Leőwey Gimnázium 2011-ig való elköltöztetése, melynek épületét a városnak záros határidőn belül át kellene adnia a cisztercieknek.


B. M.