Ámen: 2011-től az egyházé a Leőwey

2009. augusztus 23. vasárnap 19:18

Ámen: 2011-től az egyházé a Leőwey
Az igazgató asszony szerint két év múlva ilyenkorra a diákok számára gyakorlatilag észrevétlenül valósul meg a Lőewey Klára Gimnázium a mai Bőrklinika épületébe való költöztetése. Dr. Szolcsányi Jánosné amondó: a ligetes, sportcsarnokkal is kiegészített új helyszín több szempontból is alkalmasabb lesz az iskola számára, mint a Szent István téri helyszín.

"Több más, hasonló sorsú intézményben úgy oldották meg a hurcolkodást, hogy az egyik tanév végén a régi épületben fejezték be az oktatást, szeptemberben pedig már az új létesítményben kezdtek; hiszem hogy esetünkben sem lesz ez másként" - mondja az igazgató asszony, aki szerint a diákok és a tantestület mindössze annyit vesz majd észre az egész hercehurcából, hogy 2011 szeptemberétől a Kodály Zoltán utcába kell bejárniuk az órákra.

Mint mondta, az önkormányzat döntése azt jelenti számukra, hogy a szóba jöhető lehetséges variációk legjobbja valósul meg: a Bőrklinika átalakításának tervezésekor minden szakmai szempontot figyelembe vett a város, így az oktatás színvonala jottányit sem romlik majd. Sőt. Az új, parkkal övezett épülettel valóságos campus valósulhat meg, nem utolsósorban pedig városi célokra is használható sportcsarnokra is szert tesz az egyik legjobb pécsi középiskola.

Még hallgat az egyház

Bár próbáltuk megtudni, mire készülnek a ciszterciek a Leőwey jelenlegi épületével, hivatalos úton nem sikerült szóra bírnunk az illetékeseket. Egyelőre információink szerint még az önkormányzat döntéséről sem kaptak értesítést, e nélkül pedig - érthető okokból - hiába is várunk választ.

Ismert, több éves huzavona után augusztusban döntött a pécsi önkormányzat arról, hogy az állami tulajdonban lévő, s az egyetem által használt Bőrklinika épületébe költözteti a Szent István térről a Leőweyt. Minderre azért van szükség, mert a magyar-vatikáni szerződés értelmében legkésőbb 2011. december 31-ig visszaadja az állam a kommunista időkben elvett egyházi ingatlanokat, köztük a Leőweyt is a Miasszonyunk Rend jogutódjának, a cisztercieknek.

A Bőrklinika átadásáért az egyetem megkap egy Vörösmarty utcai, korábban a Pollack szakközépiskola, ma az Egészségtudományi Kar álta használt ingatlant, a szintén városi tulajdonú Rókus utcai, ma gyógyszerészeti célra üzemeltetett épületet, s 150 millió forintot. Ez utóbbit és a felújítást abból az állami kárpótlásból rendezik, ami az egyházi ingatlan visszaszolgáltatása miatt jár az önkormányzatnak. A másfél milliárd forintból idén 350 milliót kap a város, 150-et az egyetem, a maradékot pedig 2010 és 2011 elején folyósítják két egyenlő részletben.

Képünk a Bőrklinika bejáratánál készült.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva