Leőwey gimnázium: irány a bőrklinika

2009. augusztus 04. kedd 19:40

Leőwey gimnázium: irány a bőrklinika
Már két és fél év sincs vissza, amíg a Leőwey Gimnázium épületét vissza kell adni a Ciszterci Rendnek, ezért is sürgős a döntés a város részéről. A városvezetés augusztus végén elfogadhatja az egyetem ajánlatát, így több más ingatlanért cserébe a bőrklinika épületébe hurcolkodhat át a város egyik legnívósabb oktatási intézménye.

Már fogalmazzák azt az előterjesztést a városházán, amely a Pécsi Tudományegyetem ajánlatának elfogadásáról rendelkezik, így bizottsági és közgyűlési többség esetén semmi akadálya a költöztetési folyamat elindításának, derült ki Bognár László, oktatási bizottsági elnök szavaiból, akit a Leőwey további sorsa kapcsán kérdeztünk.

Hogy érinti az iskolát?

A bizottsági elnök pontosan nem tudta megmondani, hogy az egyes folyamatok, mikor zajlnak majd le a költöztetési folyamatban, hiszen ezeknek kijelölése csak az augusztusi közgyűlési döntés után indul. Az a törekvés mindenesetre, hogy az intézményben lehetőleg egyáltalán ne érezzék meg a háttérben folyó munkát, s ugyanolyan zavartalanul működhessen a Leőwey, mint korábban. Mivel a költöztetést amúgy is 2011. nyarára időzítik, így a helyszínváltoztatással sem zavarnák az oktatási munkát.

Mint ismert, a város kötelezettsége, hogy visszaszolgáltassa a jelenleg használt épületegyüttest az egyháznak, a határidő pedig a 2011-es esztendő végén jár le. A nagy hírű gimnázium a bőrklinika épületébe költözne, s több lehetséges megoldási javaslat után tavasszal érkezett elfogadható ajánlat az épületet eddig használó PTE részéről. E szerint a bőrklinika épületéért cserébe az önkormányzat birtokában lévő, az egészségtudományi kar által használt Vörösmarty utcai ingatlant, és a szintén városi tulajdonú Rókus utcai, ma gyógyszerészeti célra üzemeltetett épületet is megkapná; emellett 150 millió forintot kell még betenni az universitas kasszájába.

Pécs megkapja az államtól az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásakor járó kártalanítási pénzt - erősítette meg a Miniszterelnöki Hivatal Egyházi Kapcsolatok Államtitkársága Egyházi Tulajdonrendezési Főosztályának vezetője, dr. Fedor Tibor egy júliusi pécsi látogatásakor. Ebből a másfél milliárd forintból teremtik elő a klinikai épület átalakításához szükséges összeget, s ebből fizetne a város az egyetemnek is 150 milliót.

Mivel korábban egyetértés volt a közgyűlésben a bőrklinika épületének favorizálásáról, minden bizonnyal kellő támogatást kap az ügylet - vélekedik az elnök, aki szerint ősszel indulhat el a költöztetéssel kapcsolatos feladatok ütemezése - mind az egyetem, mind a város és az intézmény részéről. Kérdésünkre, hogy megvalósulhat-e a nem kis herce-hurcával járó iskolaköltöztetés a 2011-2012-es tanév kezdetére, Bognár úgy felelt: "ha sietünk vele, szűken, bele lehet férni a határidőbe".

Korb Zoltán - Fotó: flickr.com