Még négy évig maradhat a Leőwey

2009. december 14. hétfő 19:35

Még négy évig maradhat a Leőwey
Már csak a Bőrklinika tulajdonosát képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek kell aláírásával ellátnia a pécsi önkormányzat és a PTE csereszerződését, amely végre pontot tehet a Leőwey Klára Gimnázium költözésének ügyére. A kontraktust várhatóan januárban kormányhatározattal hagyja jóvá a kabinet. A középiskola 2013 szeptemberében kezdheti új helyén a tanítást, azaz a mostani elsősök még a Szent István téren tehetik le érettségi vizsgájukat.

Mint közismert, Pécs kötelezettsége, hogy 2011. december 31-ig visszaszolgáltassa a Leőwey által használt épületegyüttest a Miasszonyunk Rend jogutódjának, a cisztercieknek.

A tervek szerint a gimnázium a bőrklinika épületébe költözne, amelyért cserébe az önkormányzat birtokában lévő, az egészségtudományi kar által használt Vörösmarty utcai ingatlant, és a szintén városi tulajdonú Rókus utcai, ma gyógyszerészeti célra üzemeltetett épületet is megkapná az egyetem. Emellett 150 millió forintot kell még betenni az universitas kasszájába.

A megállapodás értelmében a PTE a 2010-es év végén adná át a bőrklinikai tömböt. Ennek északi részén található a Sebészeti Kutatóintézet épülete is, amely viszont csak 2011. június 30-ig kerülhet a városhoz. Az itt folyó tevékenységek, köztük az orvosi célú állatkísérletek átköltöztetését addigra kell megoldania az egyetemnek.

A város ezt követően - másfél év múlva - ír majd ki közbeszerzést az épület átalakítási munkáinak elvégzésére, amelyek befejeztével, 2013 őszén kezdhetik meg a tanítást az immár új városi tanintézményben - tudta meg a Pécsi Újság.hu Bognár Lászlótól, az oktatási bizottsági elnökétől.

Az egyháznak történő átadás tervezett időpontja, azaz 2011 év vége, és az átalakított bőrklinikai tömb birtokbavétele közötti másfél esztendőben várhatóan a jelenlegi helyén tud működni a gimnázium - közölte kérdésünkre Bognár. A politikus megnyugtatónak nevezte a ciszterci főapát jelzését, aki szerint nem fog problémát okozni, ha a tervezettnél tovább marad a Leőwey a Szent István téren.

Bognár László bízik benne, hogy az előttük álló tárgyalásokon úgy sikerül rendezni a helyzetet, hogy az ne okozzon pluszkiadást az egyháznak és hogy az önkormányzatra se háruljon újabb teher.

Balikó Gergő - Illusztráció: Dittrich Éva