Már csak néhány hét, és kezdődik a mohácsi busójárás: február nyolcadikán indul a télűzés

2018. január 06. szombat 14:35

Már csak néhány hét, és kezdődik a mohácsi busójárás: február nyolcadikán indul a télűzés

Idén meglehetősen korán, február 8-án kezdődik a busójárás, úgyhogy elképzelhető, hogy a maszkásoknak bőven lesz dolguk a télűzéssel. Harmincöt helyszínen nyolcvan program várja majd az érdeklődőket, nemcsak a busójárás fő napjain, hanem pénteken és szombaton is. 

 

Tavaly február 23-án öltött először maszkot apraja-nagyja Mohácson, idén viszont jóval korábban, február 8-án kezdődik a busójárás.

A télűző népszokás időpontját a tavaszi napfordulót követő első holdtölte dátuma határozza meg, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap farsangvasárnap, ami a mindig csütörtökön kezdődő, s kedden befejeződő busójárás tetőpontja. Ebből adódóan idén február nyolcadikára esik a kezdőnap.

Bár azt egyelőre természetesen nem tudni, milyen lesz akkor az időjárás, de a mostani tavasz dacára sem kizárt, hogy a busóknak nagyon bele kell majd „húzniuk", mivel február elején akár még fagyos is lehet az időjárás.

Egyébként ez az időpont ugyan korainak számít, de arra is voltak már példák, hogy januárban kezdődött a télűzés, igaz, nem éppen sokszor: az utóbbi száz évben mindössze kétszer, legutóbb 2007-ben. Akkor január utolsó napjára esett a busójárás első napja.

Az előkészületek természetesen javában zajlanak. Tekintettel arra, hogy esztendőről-esztendőre nő az érdeklődés a busójárás iránt, egyre többen érkeznek az eseményre, több olyan változtatást is elhatároztak, amelyek azt a célt szolgálják, hogy elkerüljék, hogy egy-egy időpontban egy helyre koncentrálódjon a tömeg.

Ezt megelőzendő a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom udvarán is felállítanak szabadtéri színpadot, ahol a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is lehet követni majd az eseményeket.

Összesen harmincöt helyszínen nyolcvan program várja majd az érdeklődőket, nemcsak a busójárás fő napjain, hanem pénteken és szombaton is.

Ugyancsak az újdonságok közé sorolható, hogy az étel- és italárusok a Deák tér és a Széchenyi iskola udvarán kívül a Szentháromság utca Kígyó és Jókai utca közötti szakaszát is elfoglalhatják, még több (a korábbi 320-al szemben 390) árusnak szorítanak helyet.

A kézműves és népművészeti portékát kínálóknak is több helyük lesz, a Dózsa György utcát a Tompa Mihály utcáig foglalhatják majd el, valamint a Vörösmarty utca egy részét is.

A busójárás szombati, vasárnapi és keddi napján zajló eseményeket a világháló segítségével élő közvetítésben is nyomon lehet majd követni.

 

M. B.