Magyarországi Német Önkormányzatok Napja: gálaműsort rendeztek a Kodály Központban

2018. január 14. vasárnap 09:02

Magyarországi Német Önkormányzatok Napja: gálaműsort rendeztek a Kodály Központban

Idén 22. alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet minden évben január második hétvégéjén, az első ízben 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóján ünnepelünk. 

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) szombaton a pécsi Kodály Központban rendezte meg gálaműsorát.

Ünnepi beszédet mondott Volkmar Wenzel, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete.

A gálaműsor keretében adták át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését három, a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személynek. Az idei esztendő kitüntetettjei:

Hartmut Koschyk (Berlin, Németország) Bundestag-képviselő, a német szövetségi kormány volt kivándorlás- és nemzeti kisebbségügyi megbízottja,

Oszvald József (Városlőd) nyugalmazott pedagógus, iskolaigazgató, a német nemzetiségi oktatás iránt
elkötelezett oktatási szakértő,

Schőn Mária (Hajós) nyugalmazott pedagógus, néprajz- és nyelvjárás-kutató, kórusvezető.

Az idei évben tizenötödik alkalommal adták át a Koch Valéria Díjat, melyet magyarországi német középiskolások kaphatnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján, valamint friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájukért. A díjat a gálán Czigány Matthias (Koch Valéria Gimnázium Pécs), Nagy Szonja (Német Nemzetiségi Gimnázium Budapest), valamint Holczinger Szandra (Eötvös Loránd Tudományegyetem Budapest) vehette át.

Immár hagyomány, hogy a műsor közreműködői a legszínvonalasabb német nemzetiségi szólisták, illetve kulturális fesztiválokon elismerést szerzett együttesek közül kerülnek ki.

Az idei gála fellépői a Palotabozsok-Mohács-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar; a Véméndi Duó (Tillmann Flóra és Ravasz Dorina); Kéméndi Tamás, Treszner Bence Benedek és Heider Patrik harmonikaművészek; Mausz Ferenc trombitaművész; a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont gyermektánccsoportja; a Neun Branauer Musikanten zenekar; a Rátkai Duó (Endrészné Götz Julianna és Molnárné Májer Erzsébet); Szugfill Eliza (Bóly), Mravinác Anna (Pilisvörösvár), Radnai Tamás (Pilisszentiván) és Emmert Bettina (Baja) voltak, akik nyelvjárási történeteket adtak elő; a szekszárdi Magyarországi Német Színház társulata; a szederkényi Intermelody kórus és a biatorbágyi Füzes Táncegyüttes.

A gála szünetében a babarci Bawazer Dorfmusikanten zenekar, az esti bálon pedig a Diamant Kapelle játszik.

Forrás: Magyarországi Németek Országos Önkormányzata - Fotó: MTI