Kultúra és rockzene Isztambulból

2010. május 14. péntek 18:32

Kultúra és rockzene Isztambulból
A török kultúra szellemében telik a május Pécsett, melynek keretében 15-én, szombaton az egyenesen Isztambulból érkező Replikas (képünkön), a népszerű, de egyéni jegyeket hordozó, török rockzenekar ad koncertet 20 órakor a Barbakán várároknál. Ezenkívül egész nap az iszlám kultúrával kapcsolatos programokkal várják az érdeklődőket a Művészetek és Irodalom Házában.

A Replikas átütő erejű modern rockzenét játszó, isztambuli underground csapat, akik a keleti és nyugati zene határán mozognak, néhol kifejezetten török zenei elemeket használva. Fatih Akin világhírű török/német filmrendező „Át a hídon" című, sokszoros díjnyertes filmje alapján váltak közismertté az európai zenei világban.

Magyarországon nem először járnak, a 2007-es Mediawave fesztiválon ismerte meg őket a hazai közönség. Ezúttal Pécs látja vendégül az együttest, akik a nyári fesztiválkavalkád nyitóprogramjai között avatják fel a Barbakán várárok szabadtéri színpadát.

A Művészetek és Irodalom Házának rendezésében szombaton tartják az iszlám napot is, amely délelőtt 10 órától változatos programokkal várja az érdeklődőket az intézményben. Az iszlám nem csupán vallás, nem csupán dogmák és vallásgyakorlatok összessége, hiszen tagjait a közös kultúra és a hagyományok is összekapcsolják.

Ebbe az európaiak számára ismeretlen világba pillanthatunk be előadások, filmvetítések, kiállítások, ruhabemutatók, dísztárgyak, tea- és ételbemutatók, kalligráfia, hennafestés, kendőpróbálgatás, és iszlám bazár által. A Magyarországi Muszlimok Egyháza támogatja a rendezvényt.

Helyszín: Barbakán várárok, Művészetek és Irodalom Háza
Időpont: május 15.,10:00 - 20:00
A belépés díjtalan.

T. T.