Kaszások lepik el a baranyai utak mentén az árokpartokat

2023. június 15. csütörtök 16:12

Kaszások lepik el a baranyai utak mentén az árokpartokat

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva országosan idén mostanáig mintegy 50 százalékkal nagyobb mértékben végeztek kaszálási munkákat a Magyar Közút szakemberei Baranya vármegyében összesen 1626 kilométernyi országos közút tartozik a társaság kezelésébe, melyek mentén idén már 9,9 millió négyzetméternyi felületen végeztek kaszálási tevékenységet a helyi mérnökségek. Az utóbbi hét jelentős csapadékmennyisége után ismét nagyobb fokozatra kapcsolnak a szakemberek. 

 

 

Az útesztétika és a közlekedésbiztonság javítására irányuló többlet kaszálási tevékenységet a Magyar Közút szakemberei két műszakban vagy túlórázva végzik. A koronaélen belüli területeken az átlagostól több, évi 3-4 alkalommal, koronaélen kívül pedig két alkalommal, míg a csomópontok környezetében, a körforgalmak területén és a turisztikailag kiemelt területeken, ettől is gyakrabban, szükség szerinti gyakorisággal zajlanak jelenleg is a munkálatok.

„Az adott útszakaszokon először mindig nagy teljesítményű gépi fűkaszával zajlik a kaszálás, majd ezt követően a vezetőoszlopok, táblaoszlopok, korlátlábak környezetét kiegészítő kézi kaszálás van soron.

Ezen munkák elvégzéséhez Baranya vármegyében 32 eszközhordozóra felszerelhető kasza adapter és 68 kézi motoros fűkasza áll rendelkezésre.

Kiemelt figyelmet fordítunk a turisztikailag kiemelt Pécs, Orfű, Villány, Mohács, Siklós térségének növényzetgondozási munkáira, valamint a napokban a 6-os, 66-os, 67-es, 57-es, 58-as, 611-es főutakon, valamint az 5707-es Villány-Újpetre, a 6607-es Szigetvár-Kadarkút és a 6541-es Hird-Szászvár összekötő utakon várható kaszálási munka, ezért az arra közlekedőktől fokozott figyelmet kérünk." - nyilatkozott Bánki László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya vármegyei igazgatója.

A társaság kezelésébe főként a településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékutak tartoznak, ezeken a szakaszokon végzik a közutas szakemberek a növényzetgondozási munkákat. A településeken belüli utak többségét az önkormányzatok, az autópályákat pedig koncessziós társaságok kezelik. Tavaly szeptemberben a korábban a Magyar Közút üzemeltetésébe tartozó 1234 kilométernyi autópálya üzemeltetése is koncessziós társasághoz, az MKIF Zrt.-hez került.

A közlekedőknek tehát továbbra is számítania kell az országos utak mentén arra, hogy sűrűbben találkozhatnak kaszálási munkát végző, lassabban haladó gépekkel. A szakemberek ezért a sofőrök türelmét és megértését kérik, hiszen tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben mozgó terelés mellett zajlanak a munkák, az autósoknak érdemes kellő körültekintéssel és óvatosan közlekedniük.

Forrás: Magyar Közút