Ősz derekán már fogadhatja az illegális menekülteket a martonfai konténertábor

2015. augusztus 03. hétfő 15:36

Ősz derekán már fogadhatja az illegális menekülteket a martonfai konténertábor

Legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas konténertábor épül Martonfán, az ideiglenes befogadó állomás várhatóan ősz derekára készülhet el - nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak dr. Hargitai János, a választókörzet országgyűlési képviselője.

A martonfai és a perekedi polgármesterrel is találkozott hétfőn dr. Hargitai János, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a megbeszélés témája természetesen a Martonfa határába tervezett ideiglenes befogadó állomás volt.

A politikus ezt követően nyilatkozott a Pécsi Újság. hu-nak.

- A kormány mindenképpen olyan helyszíneket keresett az új állomásoknak, amelyek külterületen vannak, ilyen a martonfai, pontosabban a perekedi egykori lőtér is - fogalmazott a képviselő. - A területen legfeljebb ezer főt befogadni képes konténertábor épül, ami várhatóan az ősz derekára készülhet el. A helyszínt minden szükséges közművel ellátják, s a lakók orvosi ellátását is biztosítani fogják.

Hargitai János elmondta azt is, a Magyarországon menedéket kérők kérelmük elbírálásáig laknak majd a befogadó táborokban, így Martonfán is. A migránsokat szervezetten szállítják majd Martonfára, s a tábor őrzéséről is gondoskodnak.
- Ugyanakkor nem börtönről van szó - jelentette ki a politikus -, azaz az nem akadályozható meg, hogy a táborlakók elhagyják a létesítményt, ha akarják.

Hargitai János emlékeztetett arra, hogy a menekültügyi eljárás határidejét az erről szóló törvény módosításával jelentősen csökkentette az Országgyűlés, így az ügyintézés felgyorsul. Akiknek a kérelmét elutasítják, el kell hagynia az országot, akiét viszont elfogadják, szabadon távozhat - az eddigi tapasztalatok alapján az elutasított kérelmek voltak elsöprő többségben.

Hírportálunk úgy tudja, kedden délelőtt Martonfa polgármesterét fogadja Pintér Sándor Belügyminiszter. 

Képünkön a volt honvédségi lőtér a Baranya megyei Martonfa határában augusztus 1-jén. 

Máté Balázs - Fotó: MTI/Sóki Tamás