Nem csillapodnak a kedélyek, sátrakat vertek a leendő sátortábor helyén a martonfaiak

2015. augusztus 02. vasárnap 21:18

Frissítve: 2015. augusztus 03. hétfő 09:55

Nem csillapodnak a kedélyek, sátrakat vertek a leendő sátortábor helyén a martonfaiak

Frissítve: hétfőn Pécsett is tiltakoznak a martonfaiak. Vasárnap este elfoglalták az egykori lőteret a martonfaiak, így tiltakozva a kormány terve ellen, hogy a területen befogadó állomást építsenek az illegális bevándorlók számára. A lőtéren sátrakat állítottak fel, s azt mondják, addig maradnak, ameddig garanciát kapnak arra, hogy mégsem ott áll majd a tábor.

Amint arról beszámoltunk, szombaton reggel derült ki, hogy a kormány a Pécstől tíz kilométerre található Martonfán, s egy Zala megyei településen kíván ideiglenes befogadó állomást építeni az illegális menekültek számára.

Martonfán már aznap tiltakozott a lakosság a döntés ellen: rendkívüli falugyűlésen úgy foglaltak állást, nem kérnek a sátortáborból.

A település alpolgármestere szombaton, Bosnyák Attila, Martonfa polgármestere pedig vasárnap nyílt levélben fordult a kormánytagokhoz, hogy vonják vissza a döntést. Többek között azzal érveltek, hogy a tábor tervezett helyén, az egykori lőtéren nincs szennyvíz- és vízvezeték.

Vasárnap este további lépésekre szánták el magukat a helyiek: a lőtéren sátrakat állítottak fel, többen az éjszakát is ott töltik. Azt mondják, addig maradnak, ameddig garanciát kapnak arra, hogy mégsem ott épül fel a tábor.

Amennyiben ez nem történik meg, s ha megjelennek az építők a területen, értesítik a falu lakóit, hogy közösen akadályozzák meg a beruházás elkezdését.  

Úgy tudjuk, további muníció is van még a tarsolyukban, például a 6-os főút részleges lezárása is. A tiltakozó martonfaiak arra is számítanak, hogy a szomszédos településeken élők is melléjük állnak. 

A Pécsi Újság.hu értesülései szerint hétfőn kora délután Pécsett a távolsági buszpályaudvaron, és az egyik belvárosi üzletközpontnál szórólapokat osztanak majd a falu lakói, amellyel a tábor építésével járó veszélyekre kívánják felhívni a pécsiek figyelmét.    

Képünkön helyi lakosok tiltakozásul sátrakat állítanak Martonfa határában, a tervezett befogadóállomás helyszínén augusztus 2-án este.

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás