Pécs közelében, Martonfán is épül ideiglenes befogadó állomás a migránsok számára

2015. augusztus 01. szombat 11:11

Frissítve: 2015. augusztus 01. szombat 10:51

Pécs közelében, Martonfán is épül ideiglenes befogadó állomás a migránsok számára

Frissítve: a döntés kiverte a biztosítékot Martonfán, polgári engedetlenségi mozgalom indulhat. A Pécstől mintegy tíz kilométerre található Martonfán és a Zala megyei Sormáson épülnek új ideiglenes befogadó állomások. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg. 

Mint derült égből a villámcsapás, úgy érte a martonfaiakat a hír, mely szerint a faluban épül fel az egyik ideiglenes befogadó állomás a migránsok számára.

Bosnyák Attila, Martonfa független polgármestere a Pécsi Újság.hu érdeklődésére szombaton délelőtt elmondta, óriási a megdöbbenés és a megrökönyödés a településen. Hozzátette, előzetesen senki nem tárgyalt velük, így nem is tudtak arról, hogy a falu lehet az egyik helyszín. Kifejtette, minden lehetséges módon tiltakozni fognak a döntés ellen, jogászok, valamint a Jobbik segítségét kérik. (A párt megyei elnöke, Szőcs Norbert, és Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő szombaton közleményt adtak ki, amelyben támogatásukról biztosították a tiltakozókat.)

Martonfán meglehetősen paprikás volt a hangulat szombaton, a lakók közül többen azt mondták, engedetlenségi mozgalmat indítanak, ha kell, az útra fekszenek, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók érkezését. 

A sátortábor feltehetően a volt lőtéren (ami a 6-os főút mellett található) épülhet fel, ami honvédségi terület. Az önkormányzat egyébként korábban többször is kezdeményezte, hogy az egykori lőtér önkormányzati tulajdonba kerüljön, a tervek szerint ugyanis mezőgazdasági művelés alá vonták volna, s ehhez már gépeket is vásároltak. 

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet rögzíti, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Martonfa, valamint a Sormás közigazgatási területén fekvő ingatlanokon megvalósuló, új ideiglenes befogadó állomások építésére irányuló beruházásokkal összefüggő - a rendelet mellékletében meghatározott - közigazgatási hatósági ügyeket.

Ennek nyomán az érintett beruházásokkal összefüggésben nem kell beszerezni építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt, lefolytatni a településképi véleményezési eljárást, továbbá településképi bejelentési eljárásra sincs szükség.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán a kormányülés után jelentette be, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet.

A pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadó állomások áthelyezésére is költenek - részletezte.

A szóvivő emlékeztetett: tavaly, az év második felében jelentkező migrációs hullám miatt már 31,4 milliárd forintot költött a rendőrség a határőrizet megerősítésére, technikai felszerelésére.

Óriási a nyomás az országon pénzügyi tekintetben is - hangsúlyozta Kovács Zoltán, hozzáfűzve: az Európai Unió eddig a költségek töredékét bocsátotta Magyarország rendelkezésére.

A bevándorlók közül június elejéig több mint 5600-an részesültek orvosi ellátásban. A probléma egészségügyi szempontból is egyre élesebb - jelentette ki a kormányszóvivő, utalva arra is, hogy kedd éjjel több mint félszáz külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával a fővárosi Nyugati pályaudvarról. 

Képünkön: Afgán migránsok ruhát mosnak a 35 Celsius-fokot meghaladó hőségben a szabadkai szeméttelep közelében fekvő régi, elhagyatott téglagyár területén. 

M. B. - Fotó: MTI