Naponta ötven illegális bevándorló tölt el néhány órát a pécsi vasútállomáson

2015. július 24. péntek 07:38

Naponta ötven illegális bevándorló tölt el néhány órát a pécsi vasútállomáson

Pécsi civil szervetek és a rendőrség megállapodása szerint a hatóság támogatja előbbiek karitatív tevékenységét, a bevándorlási hivatal pedig tudatja, mikor várható illegális bevándorlók érkezése a vasútállomásra. Naponta jellemzően mintegy ötven migráns fordul meg Pécsett, akiket a civilek főképpen étellel, vízzel, ruhaneművel igyekeznek segíteni. 

Június utolsó napjaiban tűntek fel az illegális bevándorlók első csoportjai a pécsi vasútállomáson: kiderült, hogy nem arról van szó, hogy önszántukból vették erre az irányt, hanem a velük szemben alkalmazott idegenrendészeti eljárás részeként a baranyai megyeszékhelyen keresztül utaztatják tovább őket a számukra kijelölt befogadó állomásra. 

Azóta mindez a „napi rutin" része a pályaudvaron, hiszen minden nap érkeznek újabb csoportok. A főképpen Afganisztánból és Szíriából érkezett migránsokat pécsi civilek, magánemberek is igyekeznek segíteni, jellemzően enni- innivalóval, ruhaneművel.

A civilek számára viszont az jelenti a segítségét, ha előre tudják, mikor és hányan érkezhetnek a menekültek közül Pécsre, mivel így könnyebben megszervezhető az adományok szállítása, kiosztása.

A megyei rendőr-főkapitányságon ezzel kapcsolatban a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt közölték, a Határrendészeti Szolgálat vezetője, Máté Szabolcs a napokban egyeztetett a karitatív tevékenységet folytató civilek képviselőivel, s annak során megállapodtak abban, hogy a főkapitányság támogatja kezdeményezésüket és segítséget nyújt a tevékenységükhöz, s a kért adatokat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) átadja.

A rendőrségen elmondták azt is, változó számú, átlagosan naponta 45-50 illegális bevándorlót szállítanak át Pécsre az idegenrendészeti eljárás kapcsán. Érkezésük után a rendőrök néhány óra alatt elvégzik a szükséges regisztrációs, adminisztratív feladatokat, utána pedig a BÁH által a részükre kiadott igazolással, szervezetten, csoportosan elhagyják a főkapitányság épületét. A migránsok mindezeket követően az általuk várt személyszállító vonat indulásáig, tehát további néhány órát tartózkodnak a városban.

Hozzátették azt is, mindeddig egyetlen esetben sem volt szükség velük szemben rendőri intézkedésre, tehát semmilyen rendbontásra nem került sor Pécsett.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva