Karitászigazgatók találkozóját tartották Máriagyűdön

2018. január 18. csütörtök 07:30

Karitászigazgatók találkozóját tartották Máriagyűdön

Két év után idén ismét a Pécsi Egyházmegye adott otthont a karitászigazgatók évnyitó szakmai értekezletének. 

A Katolikus Karitász-Caritas országos központja mellett 16 magyarországi egyházmegye karitászigazgatója vett részt az évnyitó találkozón Máriagyűdön január 15-én és 16-án. A máriagyűdi Domus Mariae házban hétfő délután és kedd délelőtt két hosszú ülésen határozták meg 2018 legfontosabb programjainak tartalmát és időpontját, illetve stratégiai együttműködést is megfogalmaztak a vezetők.

A Katolikus Karitász programjai idén is sok rászorulónak nyújtanak konkrét segítséget. A kisgyermeket nevelő családokat támogatja az Együtt a babákért program, a gyermekek nyári üdülésének lehetőségét teremti meg az Erzsébet tábor. Lesz iskolakezdést támogató kampány, az Öngondoskodó háztartások pedig két különböző programmal járul hozzá a nehéz körülmények között élő családok otthonának ápoltabbá tételéhez. Mindemellett idén is lesz nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés, kenyérosztás Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódóan, az adventi időszakban pedig az Egymillió csillag a szegényekért és a Tárjátok ki a szíveteket! elnevezésű programok igyekeznek szebbé tenni sokak karácsonyát.

A programokon túl az értekezlet másik központi témája volt az egység kérdése. A Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Katolikus Karitász - Caritas Hungarica koordinatív és forrásszervező tevékenységével támogatja az egyházmegyei karitászközpontokat, amelyek az egyházmegye területén működő önkéntes csoportokat vezetik. Fontos az egységes programokra, egységes arculatra való törekvés, hiszen így erősödhet tovább a szervezet profizmusa és gyakorlati tevékenysége.

Ezt az elképzelést támogatja az önkéntesek alapképzésének kidolgozása is, amellyel egységes tematika mentén országosan azonos tudást biztosítanának a szervezet munkájában részt vevő önkéntes munkatársaknak. Ennek egy jól bevált gyakorlata az évente megszervezett egyhetes nyári tábor, amely átfogó képzést nyújt az önkéntesek számára.

A kétnapos értekezlet második napján a jelenlévő atyák koncelebrálásával Écsy Gábor országos karitászigazgató szentmisét mutatott be, amelyen a résztvevők a rájuk bízottakért és azokért a munkatársakért imádkoztak, akik a karitász szolgálatban tevékenykednek.

Forrás: PEM