Itt a pécsi kutyás toplista: yorkshire terrierek, tacskók és a golden retrieverek a dobogón

2017. november 18. szombat 14:03

Itt a pécsi kutyás toplista: yorkshire terrierek, tacskók és a golden retrieverek a dobogón

Idén volt esedékes az újabb ebösszeírás Pécsett. A kérdőívek feldolgozása jelenleg is folyamatban van, azonban már most meg lehet állapítani, hogy melyek a legkedveltebb fajták: a yorkshire terrierek, tacskók és a golden retrieverek.

A kutyák összeírását az állatvédelmi törvény írja elő, az ebrendészetként is működő önkormányzatoknak háromévente legalább egyszer el kell végezniük a feladatot. A kérdőívek kiküldésének egyik fő célja, hogy nyomon követhető legyen, ki nem vitte oltásra a kedvencét, és ki mulasztotta el az egyedi azonosító, a chip beadását.

Az adatszolgáltatás már online is teljesíthető volt.

A legutóbbi, 2014-ben tartott ebösszeíráson összesen 9460 kutyát vettek nyilvántartásba.

A most kapott adatok feldolgozása jelenleg is zajlik, azonban lapunk érdeklődésére az idei összeírás kapcsán elárulták, az eddigi eredmények alapján melyek a legkedveltebb fajták, így kaptunk egy top3-as listát.

Nem meglepő módon, az első helyen a yorkshire terrierek állnak. Ez a kutyafajta nagyon népszerű, mondhatni már-már divatkutya, hiszen kis termetű, s így simán beférnek még egy kézitáskába is, s lakásban ennek köszönhetően könnyen tarthatók.

A második hely a tacskóké, ami talán magyarázható azzal, hogy a német eredetű munkavadászkutyákat termetük miatt nem csak családi házban lehet tartani.

A dobogó harmadik fokára a golden retrieverek kerültek. A nagy mozgásigényű, családbarát és rendkívül kedves természetű kutyafajtát is sokan választották, ugyanis gyermekek mellé ez a fajta az egyik legideálisabb.

A pécsiek körében nagyon népszerű kutyafajta még a beagle, a csivava, a vizsla, a németjuhász, west highland terrier és a keverék is.

Az eddigi adatok alapján leszögezhető, hogy az ebtartók tudomásul vették az összeírási kötelezettség visszatérő jellegét, hiszen a mostani összeírásnál jóval kevesebben érdeklődtek az önkormányzatnál arról, hogy miért van szükség az adatokra, mint a legutóbbinál.

Dittrich Zsófia