Idén is mélyen a zsebbe kell nyúlnunk az adventi vásáron - A Jókai térből nem kértek az árusok

2017. november 24. péntek 08:40

Idén is mélyen a zsebbe kell nyúlnunk az adventi vásáron - A Jókai térből nem kértek az árusok

December elsején kezdődik Pécsett a VII. Adventi Kézműves- és Mesevásár a pécsi belvárosban, amely 24-én délig csaknem 150 programmal várja a látogatókat. A Jókai téren idén sem lesznek árusok, ha megéheznénk és megszomjaznánk, akkor a Széchenyi téren húsz gasztronómiai kitelepülőnél találhatunk megnyugvást - igaz, figyeljünk a pénztárcánkra, idén sem lettek alacsonyabbak az árak.

A rendezvény keretében az Irgalmasrendi templom vonalától kezdődik a kézművesvásár, ahol összesen 42 árus portékái közül válogathatnak majd a látogatók. Enni-inni a Széchenyi téren lehet, ahol a kitelepülők ínycsiklandozó falatokkal és forró italokkal várják vendégeiket.

Sokak szerint a megújult Jókai teret is ki lehetne aknázni ebből az alkalomból, ám erre idén sem kerül sor.

- A Jókai teret felkínáltuk helyszínlehetőségként a kitelepülőknek, ám ők nem éltek vele. Tapasztalataink szerint a központi elhelyezés célszerűbb, a Jókai tér látogatottságánál jóval nagyobb a Széchenyi tér forgalma, így többen észreveszik és élvezik az adventi kínálatot - közölte érdeklődésünkre Halász Kinga, a főszervező Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) szóvivője.

Azt nem sikerült megtudnunk, hogy mennyit kell fizetniük az árusoknak a kitelepülésért, mert amint az kiderült, az árusokkal kötött szerződés értelmében a kontraktusban „foglalt tények és körülmények titkosan kezelendők (így a kitelepülési árak is), azt harmadik félnek egyik szerződő fél sem adhatja ki".

Csaknem 150 program

A ZSÖK, a Pécsi Egyházmegye és a Rotary Club együttműködésének keretében a mintegy másfél száz program mellett kiemelt szerep jut a fénynek, hiszen látványos épületvetítések színesítik a rendezvényt. Az adventi műsorfolyamban koncertek, kreatív műhelyek, hangversenyek, állatsimogató, sok mese és tánc is szerepel. Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára a Francia karácsonyt a Művészetek és Irodalom Házában, ahol francia ételeket készítenek, és sanzonokat is hallgathatunk. Mindezek mellett advent első és második hétvégéjén látványos állóképeket vetítenek a Dzsámira, december 21-én, a téli napforduló alkalmából a teljes Széchenyi tér fénybe borul Adventi fény-kör-panoráma címmel.

Pedig tisztábban láthatnánk akkor, ha tudnánk, hogy mennyit fizetnek a kereskedők, hiszen minden évben kitűzött cél, hogy minden standon egységes árak legyenek, ugyanannyiért lehessen ételt-italt kapni. Ehhez képest az elmúlt években hatalmas különbségek voltak tapasztalhatók az egyes kereskedők árait tekintve.

Amint azt a szóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, a kitelepülőkkel történt tárgyalások után határoztak úgy, hogy a szerződésben a gasztronómiai kitelepülőkre és a fogyasztókra is figyelemmel lesznek az igazságosság elvét szem előtt tartva.

- A forralt bor esetében minimumárat határoztunk meg 200 Ft/dl értékben, a tea nem lehet drágább, mint 50 Ft/dl, ez a tavalyihoz képest nem jelent emelkedést. Az ételek tekintetében az árusoknak szabad mozgásteret biztosítottunk, ugyanakkor azért, hogy minél többen megkóstolhassák a kürtőskalácsot, kapható lesz egy kisebb méretű, 500 Ft-ba kerülő kürtőskalács is. Ezeken kívül nem szabtunk meg árakat - fogalmazott.

A ZSÖK munkatársai ellenőrzik a szerződésben foglalt megállapodások megvalósulását és amennyiben ezek megszegését tapasztalják, a társaság pénzbírságot vet ki, ahogy arra a múlt évben is volt precedens.

Horváth L. Balázs - Fotó: Dittrich Éva (archív)